Nem is okoz depressziót a Facebook

2012.07.12. 07:46

A neves Stanford egyetem pszichológusai idén év elején mutatták be tanulmányukat arról, hogy a közösségi oldalakon eltöltött idő és a depresszió kialakulásának esélye között egyenes összefüggést találtak. Az eredményt a tudományos közvélemény, és a józan paraszti ész is alátámasztotta. Mivel a Facebookon mindenki igyekszik magát a valósnál boldogabbnak és sikeresebbnek mutatni, logikus hogy a depresszióra hajlamosak csak még jobban egyedül érezzék magukat, amikor az nyomasztja őket, hogy az összes ismerősük milyen jól érzi magát, és tudomást sem vesz arról, hogy ő pedig épp ellenkezőleg.

A wisconsini egyetem pszichológusainak csoportja egy kísérlettel próbálta igazolni, vagy megcáfolni a stanfordiak elméletét, és a Journal of Adolescent Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint utóbbi jött össze: semmilyen nyomát nem találták az említett összefüggésnek.

A kísérletben az 190 önkéntes vett részt az egyetemről, akiknek részletesen követték az online életét, illetve rendszeresen beszámoltak az aktuális hangulatukról, amiből általánosan elfogadott pszichológiai tesztekkel szűrték ki a depresszióra utaló jeleket a kísérlet vezetői. Az eredmények elemzése azt mutatta, hogy az égvilágon semmilyen összefüggés nincs a depresszió valószínűsége és a közösségi oldalakon töltött idő között, a facebookozás se nem növeli, se nem csökkenti ezt, illetve a depresszió tüneteként, vagyis ok helyett okozatként sem tűnt fel a tesztalanyoknál.

A tanulmányt kritizálók szerint a tesztalanyok száma túl alacsony volt, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni a kísérletből, és azt nagyobb, és kevésbé homogén mintán kellene megismételni - az egyetemisták ugyanis nem feltétlenül a depresszió szempontjából legveszélyeztetettebb csoportot alkotják, akiknél a vitatott összefüggés megjelenne.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM