Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kész a cukorbetegség elleni vakcina

2013.10.22. 14:11

A finn Tampere Egyetemen kutató csoport talált egy vírust, amely egyes típusú cukorbetegséget is okozhat. A vírus elpusztítja az inzulintermelő sejteket, így alakulhat ki cukorbetegség. A kutatók több mint száz vírustörzset vizsgáltak meg, ezek közül öt olyan azonosítottak, amely képes cukorbetegséget okozni. A csoport most azt állítja, hogy képes oltóanyagot készíteni a vírusok ellen.

Az egyik vírus különösen nagy kockázatot hordoz – magyarázta Heikki Hyöty professzor. Az oltóanyag nemcsak a konkrét vírus ellen, de az ahhoz hasonlók ellen is védhet.

diabetes1
Fotó: Tampereen yliopisto virologia

Hasonló vírusok okozzák a paralízist is, ezt oltóanyagokkal már visszaszorították a világ legtöbb részén. A cukorbetegség elleni oltást már sikeresen tesztelték állatokon. Egereken működik, most következnek az embereken végzett tesztek is. Csak ezután lehet kijelenteni, hogy sikerült megtalálni a cukorbetegséget okozó vírus elleni vakcinát.

A klinikai kísérletek 700 millió euróba kerülnek, már kaptak is rá pénzt az Egyesült Államokból és Európából, de további támogatásra lenne szükségük. Az nemzetközi érdeklődés megvan, csak a pénz hiányzik a kísérletek folytatásához.

A cukorbetegség

A cukorbetegség a glükóz feldolgozási zavarát jelenti, a sejtek inzulin hiányában nem tudnak glükózt felvenni, a vércukorszint megemelkedik és rosszullétet okoz. Két típusa van, az 1-es típus autoimmun betegség, a szervezet idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét és elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei. Ez a típus bármikor kialakulhat, kezeléséhez inzulin kell.

A 2-es típusú betegség izolált szénhidrátok fogyasztása miatt alakulhat ki (cukor, fehér liszt), minél magasabb az adott szénhidrát glikémiás indexe, annál gyorsabban szívódik fel és egyre nagyobb inzulintermelésbe hajszolja a szervezetet. Ha éveken át magas az inzulinszint, akkor inzulinrezisztencia alakul ki, a sejtek ellenállnak, de az agy érzékeli, hogy sok a cukor a vérben és még több inzulin termelésére buzdítja a hasnyálmirigyet. Egy ponton aztán a hasnyálmirigy feladja. Ez a betegség gyakran tünetmentes, csak a szövődmények megjelenésekor veszik észre jelenlétét. Általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.