Erika, Bella
14 °C
26 °C

Áttörést értek el a cukorbetegség gyógyításában

2014.10.13. 09:09

A Harvard Egyetem egy professzora, illetve a vele dolgozó csapat komoly áttörést ért el az egyes típusú cukorbetegség egy lehetséges gyógymódjának kidolgozásában: először sikerült nagy, milliós mennyiségben előállítani az inzulintermelésért felelős sejteket. Ez a mennyiség már ahhoz is elég lehet, hogy a betegekben transzplantációval pótolják ezeket a sejteket.

Ha a módszer az állati tesztek és klinikai kísérletek során is sikerrel működik, az megoldást jelenthet azoknak a cukorbetegeknek, akik ma injekcióval jutnak hozzá a test helyes működéséhez kellő inzulinmennyiséghez.

Doug Melton, a harvardi csapatot vezető kutató 23 éve dolgozik a megoldáson. Melton akkor kezdett el dolgozni az egyes típusú cukorbetegek gyógymódján, mikor Samet, a fiát is ezzel a betegséggel diagnosztizálták.

A sikeresnek tűnő megoldással kapcsolatban tudni kell, hogy nem az az újdonság, hogy ezt a fajt a cukorbetegséget gyógyítani lehetne a béta sejtek beültetésével, erről már 2000-ben is születtek tanulmányok. Az áttörés a béta sejtek termelésében van, azt eddig ugyanis (más átültetett szervekhez hasonlóan) csak agyhalott donoroktól lehetett kinyerni. Ráadásul a beültetett sejtek egy idő után vesztenek hatékonyságukból, így néhány évente újabb beültetésre van szükség, így aztán végképp nincs elegendő donor. Ezt a problémát oldhatják meg az őssejtekből képzett bétasejtek milliói.

Az egyes típusú cukorbetegség során a testben nem termelődik annyi inzulin, ami a vércukorszint helyes beállításához kell. Az inzulint normál esetben a hasnyálmirigy termeli, az ilyen diabéteszben szenvedőknél ennek működése áll le. A harvardi megoldáson kívül a hasnyálmirigy-átültetés is segíthet a betegeken, de még az USA-ban is csak pár ezer átültethető hasnyálmirigy van évente, aminek mintegy ötödével végeznek sikeres transzplantációt. A hasnyálmirigy-alulműködés okozta cukorbetegség főleg a fiatalokat és a gyerekeket sújtja, hazánkban nagyjából 3500 egyes típusú cukorbetegségben szenvedő gyerek él.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!