Napi 2 órát kellene állva dolgozni

2015.06.02. 16:00

Az irodai dolgozóknak legalább két órát állva kellene tölteniük a munkában, az ideális pedig négy óra lenne – ez derült ki a Public Health England tanulmányából. Csak így lehet elkerülni az ülő életmódból adódó hátrányokat. Korábbi kutatások is ilyen eredményre jutottak, nemrég ki is próbáltuk az álló asztal mellett dolgozást.

A kutatás egyértelműen összekötötte az üléssel töltött időt és a megnövekedett halálozási esélyeket, korai halált. A hétfőn publikált tanulmány az első, amely reprezentatív eredményeket ad a brit munkavállalókra ebben a témában.

A brit mellett amerikai és ausztrál szakértőkkel készült tanulmány a munkakörnyezetek forradalmasítását szeretné, pont olyan, állásra és ülésre is alkalmas asztalokkal, mint amilyet pár hónapja kipróbáltunk. Másik praktikus javaslatuk, hogy a különböző dolgokat, amikért a dolgozók felállnak a helyükről, például a vécét egyszerűen távolabb kell tenni. Sok emailre pedig okostelefonról, állva is lehet válaszolni.

A felmérés szerint most az irodai dolgozók munkájuk 65-75 százalékát ülve végzik, ebből nagyon sokat pedig egyben ülnek le, szünet nélkül. Nemcsak a munkahelyi tevékenységekkel számolva a britek napi 8,9 órát ülnek. Cserébe álló asztalok csak a munkahelyek 1 százalékán vannak, míg a skandináv országokban már az irodák 90 százalékába pakoltak ilyet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport