Edina
-3 °C
9 °C

Sokkal gyorsabb az agy, mint hittük

2016.01.07. 10:32

A véltnél jóval gyorsabban, csupán 100-200 milliszekundum alatt is előhívhatja a korábban átélt élmények emlékét – írja az MTI. A Konstanzi és Birminghami Egyetem kutatói a Journal of Neuroscience című szaklapban publikálták a témáról szóló tanulmányukat. Gerd Waldhauser német kutató elmondta: eddig úgy gondolták, ehhez az agynak legalább fél másodpercre van szüksége.

A kutatásban részt vevőktől azt kérték a szakértők, próbáljanak bizonyos tárgyakat minél jobban az emlékezetükbe vésni. Később vissza kellett rájuk emlékezniük, miközben elektroenkefalográffal (EEG) figyelték a fej felszíni feszültségének változásait. Ezek segítségével lehet következtetni az egyes agyi területek aktivitására.

Amikor visszaemlékszünk valamire, az agyban jórészt ugyanazok a területek aktivizálódnak, mint az élmény eltárolásakor. Minden emlék egyedi és egy bizonyos helyhez és időhöz kötődik: az emlékezési folyamat során az érzékelési információk aktivizálódnak újra, tehát például a látásért felelős terület. A kutatás szerint ez az aktivizálódás már 100-200 milliszekundum alatt megtörténik.

Azt hittük, az agynak eltart egy darabig, amíg a hosszú távú emlékezetért felelős hippokampuszban megtalálja az emléket. Eredményeink szerint azonban az agy sokkal gyorsabb reakcióra képes.

– mondta Simon Hanslmayr, a Birminghami Egyetem szakértője.

A korai folyamatok döntő jelentőségűek az emlékezés szempontjából. Ha ezt a korai aktivizálódást megakadályozták, az teljesen gátolta az emlék előhívását. Waldhauser szerint az új eredmények segíthetnek abban, hogy jobban megismerjék az epizodikus, vagyis az ember élményeire történő emlékezést.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.