Vilma
-7 °C
4 °C

Hawaiin is kis fejű baba született a Zika vírus miatt

2016.01.17. 14:18

Az Egyesült Államokban is megjelent a Zika vírussal összefüggésbe hozott mikrokefália, amely az utóbbi hónapokban félelemben tartja Brazíliát és a környező országokat. A születési rendellenesség következtében a babáknak szokatlanul kicsi a fejük, és az agyuk is fejletlenebb lehet.

Az első amerikai esetet Hawaiiról jelentették. A mikrokefáliás újszülött az anyjától kapta el a vírust, aki valószínűleg Brazíliában szedte össze, amikor 2015 májusában ott járt. A hatóságok ugyanakkor kijelentették, hogy se a baba, se az anya nem fertőző, ezért nem kell attól tartani, hogy járványt indítanának be.

A Zika vírus és a mikrokefália kapcsolatáról ebben a korábbi cikkünkben részletesen is olvashat. A vírus és a rendellenesség közötti összefüggés a kutatókat is meglepte. Ez azért lehet, mert az 1947-ben felfedezett vírus még sose okozott akkora járványt, mint most Brazíliában. Bár még mindig csak közvetett bizonyítékok vannak, egyre inkább úgy tűnik, hogy valóban a Zika áll a megugró mikrokefáliás esetek mögött. Az egy évvel ezelőtti százötvenről háromezerre nőtt az ilyen születések száma Brazíliában, ami a riói olimpia évében világszerte nyugtalanságra ad okot.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.