Jeromos
9 °C
26 °C

Tízezer nőt hívnak méhnyakrák-szűrésre

2016.01.23. 08:39

2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést – írja az ÁNTSZ közleményében. Év közben egyre több kistelepülésen elérhető lesz a szolgáltatás. Január 23-án kezdődött az Európai Méhnyakrák Megelőzési hét is, Budapesten ÁNTSZ szakemberei előadást tartanak a témáról.

Magyarországon sokan halnak meg méhnyakrákban, háromszor annyian, mint az európai uniós átlag. A méhnyakrák okozta halálozások száma évek óta nem csökken: évente 400 nőt hal bele. Pedig a betegség szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás kezelhető.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2009-ben indította el a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrést, hosszú távú célunk, hogy a hazai méhnyakrák okozta halálozás csökkenjen. Februárban tízezer, 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre.

A vizsgálat fájdalommentes, egyszerűen elvégezhető és a jogosultaknak ingyenes. Az ÁNTSZ kéri, akik meghívót kapnak, menjenek el a szűrésre. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!