Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

ÁNTSZ: Magyarországra is bejuthat a kisfejűséget okozó zikavírus

2016-01-28T181244Z 662108225 GF10000288183 RTRMADP 3 HEALTH-ZIKA
2016.01.28. 17:04 Módosítva: 2016-01-28 17:07:16
Az Országos Epidemiológiai Központ csütörtökön közleményben adott tájékoztatást arról, hogy több európai polgárt is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útja során. A magyar közegészségügyi hatóság szerint kicsi az esélye, de nálunk is megjelenhet a terhes nőkre veszélyes, kisfejűséget okozó vírus.

Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. További egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában.

Egy dán férfi két hónapos dél-amerikai körútján fertőződött – derül ki az ÁNTSZ összeállításából. További öt esetet az Egyesült Királyságban regisztráltak, de nem az utóbbi hetekben, hanem 2014 decembere óta; azok a betegek Kolumbia, Guyana, Suriname, illetve Mexikó vagy Venezuela területén fertőződtek meg.

A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki, a járványügyi felügyeletnek egyelőre nincs tudomása zikavírusra utaló megbetegedésről. Az Európai Unió eddig előfordult esetekben a vírust külföldről hurcolták be, honi eredetű megbetegedést nem diagnosztizáltak Európában.

Még a határon kell megfékezni

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a zikavírus-fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – a külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy indulás előtt tájékozódjanak arról, van-e járvány a célországban. Ha a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását, különösen az első esetben.

Az ECDC azt javasolta a tagállamoknak, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a zikavírus-fertőzések behurcolásának ellenőrzésére, főleg ott, ahol a kórokozó terjesztésére alkalmas vektorok megtalálhatók, mert így elkerülhető lehet a vírus hazai terjesztése. Ezenfelül azt javasolták, hogy tájékoztassák a klinikusokat és az utazási gyógyszerekkel foglalkozó egészségügyi szolgáltatókat a járványról és az endémiás területekről, hogy az érintett területről érkező utazók megbetegedése esetén gondoljanak a zikavírusra is a diagnózis felállítása során. 

Az elmúlt 2 hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. A 2016. január 19-i adatok szerint:

 • Dél-Amerikában

Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela;

 • Közép-Amerikában

El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama;

 • a Karib-térségben

Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin;

 • a Csendes-óceáni térségben

a Szamoa-szigetek;

 • továbbá a világ más tájain

Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság

érintettek. Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található további tájékoztatás. A fenti listából ezek azok az országok, amelyben a zikavírus intenzíven terjed:

 • El Salvador
 • Venezuela
 • Kolumbia
 • Brazília
 • Suriname
 • Francia Guyana
 • Honduras
 • Mexikó
 • Panama
 • Martinique

Várandós nők, óvatosan a szúnyogokkal!

A magyar közegészségügyi hatóság szerint aki ezeknek az országoknak vagy ezeknek a térségeknek valamelyikébe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. Bár a vírust egyes majomfajok és az ember hordozhatják, a fertőzést az Aedes szúnyog különböző fajtái terjesztik.

A betegség többnyire kiütésekkel és magától gyógyuló, enyhe, 4-7 napig tartó lázzal jár. Fő tünetei a maculopapularis exanthema (hólyagos bőrkiütés), a láz, az izületi fájdalom, az izomfájdalom, a kötőhártya-gyulladás és a fejfájás. A kiütések többnyire az arcon jelentkeznek és a törzsre terjednek tovább. Ritkán, de előfordulhat, hogy a betegség fájdalmakkal és emésztőszervi panaszokkal jár együtt.

A fertőzés nem gyógyítható célzott terápiával. Nincs ellene védőoltás: az érintett területeken legfeljebb a szúnyogcsípések ellen védekezhetünk.

Az egyéni védekezés jelentősége kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében. Brazíliában, ahol szintén felütötte a fejét a betegség, az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy a várandós nők

 • tartózkodjanak az alkohol és a drog fogyasztástól;
 • ne alkalmazzanak vény nélkül kapható gyógyszereket;
 • kerüljék a lázas vagy fertőző betegeket.

További speciális javaslatokat rendeltek el a szúnyogcsípés megelőzésére. Ajánlott csukva tartani az ajtókat és ablakokat, hosszú ujjú nadrágot és inget viselni, illetve a várandósság alatt megengedett szúnyogriasztó sprayt használni. (A várandós nők klinikai, laboratóriumi és ultrahangos vizsgálatai folyamatban vannak.)

Nagy kockázatot jelent a Guillain–Barré szindróma kialakulása is; ez egy, a perifériás idegeket érintő, gyulladásos autoimmun betegség. A Francia Polinéziában észlelt járvány során 8750 betegből 74-nél regisztráltak idegrendszeri vagy autoimmun megbetegedést néhány nappal a fertőzés kialakulása után.  A 42 esetben Guillain-Barré szindrómának vélt kórkép közül 37 betegnek volt vírusfertőzéses tünete.

Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedőknek, illetve kisgyermekkel utazóknak indulás előtt tanácsos tájékozódnia a használható szúnyogriasztókról és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

A szúnyogok elleni védekezéshez az ÁNTSZ a következőket javasolja:

 • Használjunk szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.
 • Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen a zikavírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal).
 • Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.

Fontos, hogy ha a felsorolt területek valamelyikéről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.