Edina
-3 °C
9 °C

A tudomány végre megértette a kopaszodás okát

2016.02.08. 13:02

A tudomány végre magyarázatot talált a kopaszság okára, és az efölött érzett örömet még az sem tudja beárnyékolni, hogy az őssejtterápiát leszámítva egyelőre semmit nem tudnak kezdeni vele.

Ha nem tudta, hogy a haja miért lesz az idő múlásával kevésbé dús és csillogó, hát itt a válasz: azért, mert az elvékonyodó haj bőrré válik. A kutatók most először ismerték fel az emögött meghúzódó mechanizmust: már tudjuk, hogy lesz bőr a haj szőrtüszőinek elpusztult őssejtjeiből. Minél több őssejt pusztul el annál jobban zsugorodik a szőrtüszők mérete; ha mindegyik eltűnik, olyan kopaszok leszünk, mint a somogyi malomkő.

Az őssejtekkel ellentétben a szőrtüsző sejtjei rendszeres időközönként regenerálódnak. A növekedési szakaszt egy pihenési fázis követi: ilyenkor nem nő a hajunk.

A tokiói Orvosi és Fogorvosi Egyetem kutatócsoportja Nishimura Emi vezetésével kísérleti egereken tanulmányozták a sejtek növekedési ciklusát. Megállapították, hogy a korral járó DNS-károsodás beindítja egy fehérje, a 17A1 kollagén pusztulását, ami viszont kihat az epidermális keratinociták (magyarul: a bőr) átalakulására. A mechanizmust leíró kutatók első alkalommal vizsgálták a jelenséget az öregedéssel összefüggésben.

A kopaszodás ellen tehát továbbra sem tudunk mit kezdeni, de legalább értjük, miért történik. És az eredményeket az őssejtkutatás későbbi fázisaiban is fel lehet használni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.