Előd
5 °C
12 °C

WHO: Nem permetszer okozza a kisfejűséget

2016.02.18. 09:13

A brazil egészségügyi hatóságok és a WHO egyaránt tagadták, hogy egyértelmű kapcsolatot lehetne kimutatni egy közismert növényvédőszer és a mikrokefália nevű fejlődési rendellenesség között. A mikrokefália, vagy más néven kisfejűség a zikavírus terjedésével került be a hírekbe, és az elmúlt néhány napban a Pyriproxyfen nevű szer is előkerült, mint lehetséges kiváltó ok.

Egy argentin orvoscsoport állt elő először az elmélettel, hogy a rovarokat még lárvaállapotukban támadó permetszernek köze lehet a közelmúltban kiugró gyakorisággal előforduló, brazil mikrokefáliás esetekhez. Az argentin eredmény alapján egy dél-brazil államban, Rio Grande do Sulban be is tiltották a vegyszer használatát.

A szert egy japán vállalat, a Sumitomo gyártja, és nem csak Brazíliában használják, a világ negyven másik országába exportálták az elmúlt húsz évben. Nagyjából ez az, ami miatt mind a brazil egészségügyi minisztérium, mind a WHO tagadta, hogy a rovarirtónak köze lehet a betegséghez: sokkal kiterjedtebb lenne a jelenség, ha valóban a szer mellékhatása lenne a kisfejűség, ráadásul vannak mikrokefáliás esetek olyan területeken is, ahol nem kerülhet Pyriproxyfen az ivóvízbe.

A WHO szerint továbbra is a zikavírus a kisfejűséget okozó legfőbb veszély, az argentin vizsgálatban gyanúsított permetszer minden korábbi eredmény szerint 48 órán belül távozik az emberi szervezetből, és semmilyen maradandó vagy örökletes kárt nem okoz. A Pyriproxyfen egyébként egyike annak a tucatnyi szernek, amit a WHO ajánl a betegségeket terjesztő szúnyogokkal fertőzött területek kezelésére.

További bizonyíték az argentin eredmények ellen, hogy a szert sem a 2013-2014-es francia-polinéziai mikrokefáliás esetekkel nem sikerült kapcsolatba hozni, ráadásul a mostani járvány kiindulópontjának számító Recife környékén sem használták soha.

Szintén a zikavírussal kapcsolatos hír, hogy kolumbiai kutatók bejelentették: nagyon közel állnak ahhoz, hogy bebizonyítsák, a vírus a mikrokefáliás esetek mellett akár Guillain–Barré-szindrómás megbetegedéseket is okozhat. A Guillain–Barréról eddig is tudták az orvosok, hogy súlyos baktérium- vagy vírusfertőzések indíthatják el azt a láncreakciót, mely a szervezet idegrendszeri leépüléséhez, átmeneti vagy tartós bénuláshoz, akár halálhoz is vezethet, sőt a zika is a lehetséges források között van már egy ideje. A betegség rendkívül ritka, normál esetekben évente egy-két ember érintett minden százezer közül, a kolumbiai kutatók szerint mostanában a szokásos betegszám duplája jelentkezik, ezek többsége korábban kapcsolatba került a szúnyogok által terjesztett zikával.

A kolumbiai eredmények azért fontosak, mert a zika terjedésével akár megtízszereződhet a Guillain–Barré-szindrómás betegek száma, így az orvosoknak fel kell készülniük egy olyan betegség felismerésére és kezelésére, amellyel amúgy lehet, hogy soha nem találkoztak volna. A Guillain–Barré jellegzetes tünete az alsó végtagokban kezdődő, felszálló jellegű végtaggyengeség és zsibbadás, de akár légzési nehézségek is jelentkezhetnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Őszi szünet

Utazzon el családjával! Segítünk hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat.