Mária
-7 °C
3 °C

Csehországba is betört a zikavírus

2016.02.25. 10:48

Csehországban is megjelent a zikavírus – közölte a cseh egészségügyi minisztérium csütörtökön az MTI szerint. A részletekről Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter csütörtök délben tart sajtótájékoztatót, de a helyi közszolgálati tévé szerint eddig két esetről van szó.

A veszélyre már februárban felhívta a figyelmet Roman Prymula, a Cseh Vakcinológiai Társaság elnöke. Akkor azt nyilatkozta, hogy a vírusnak Csehországban ugyan nincsen táptalaja, nincsenek meg a megfelelő körülmények, de külföldről bekerülhet az országba. „Az egyetlen kockázatot az importált fertőzések okozzák, ami azt jelenti, hogy olyan ember érkezik Csehországba, aki korábban már megkapta a kórt, és tőle cseh állampolgárok is megfertőződhetnek.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett kór 2014 februárjában jelent meg először az őslakosok körében.

A gyanú szerint a vírus magzatoknál kóros kisfejűséget okozhat, ezt azonban egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A zikavírussal kapcsolatos gyorstalpalónkat ide kattintva, a részletesebb kérdezz-felelekünket pedig ebben a cikkben találják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.