Állami szexkutatást indít Svédország

2016.07.29. 16:37

Gabriel Wikström svéd egyészségügyi miniszter bejelentette, hogy hároméves kutatási programot indítanak, hogy felmérjék a svédek szexuális életét. Ennek azért látják szükségét, mert egyrészt 20 éve nem volt rendes állami felmérés a témában, másrészt a bulvárlapok saját felmérései nyomán általános nézetté vált, hogy az ország lakói egyre kevesebbet szexelnek. Az állami szexkutatás ennek is utánajár, és ha igaz, az okait is megpróbálja feltárni.

A miniszter szerint paradox helyzet, hogy miközben a társadalmi nyilvánosságot átitatja a szexualitás, a téma még mindig tabunak számít, ezért a politikai diskurzusból is hiányzik. Pedig Wikström szerint fontos lenne, hogy ne csak a nemi betegségekről, nem tervezett terhességekről és nemi erőszakos esetekről álljon rendelkezésre hiteles információ, hanem a pozitív, egészséges szexualitásról is, mert enélkül akár az egészségpolitika is torz döntéseket hozhat.

Wikström egyébként már korábban is megmutatta, hogy elkötelezett a svédek egészséges szexuális élete iránt. Legutóbb akkor írtunk róla, amikor megvédett egy hangosan szexelő párt, akiket a szomszéd nála panaszolt be.

A kutatást a svéd közegészségügyi ügynökség fogja levezényelni, az eredményeket 2019 júniusára ígérik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport