Olivér
1 °C
5 °C

A fél világ rizst eszik, mégse tudják sokan, hogy kell jól megfőzni

2017.02.08. 21:13

A belfasti egyetem egy kutatásában azt vizsgálták, mi a rizs megfőzésének legbiztonságosabb módja. A szempontok nem a forró víz vagy a nyílt láng használatának veszélyei alapján alakultak, hanem azt figyelték, melyik módszer segít a legtöbbet abban, hogy kimossuk a rizsből a különféle szennyeződéseket és nemkívánatos kemikáliákat.

A rizs ugyanis nemcsak a földben évtizedeken át megmaradó ipari szennyezésből származó mérgeket, de a földben alapból, természetes forrásból megtalálható szennyeződéseket is eltárolhatja. Szerencsére néhány egyszerű módszer segíthet abban, hogy ezek nagy részét még a főzés és a fogyasztás előtt eltávolítsuk.

A kísérletben három módszert próbáltak ki.

  1. Az egyikben két rész vízhez adtak egy rész rizst, és a víz elforrt főzés közben.
  2. A másodiknál öt rész víz járt a egy rész rizshez, a főzés után megmaradt felesleges vizet egyszerűen leöntötték.
  3. A harmadik módszernél a főzés előtt egy napig áztatták a rizst.

A második esetben a kész étel arzéntartalma nagyjából megfeleződött az elsőhöz képest, a harmadik módszernél 80 százalékkal csökkent a toxikus anyagok mennyisége. A kutatók szerint a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a harmadik és a második módszert egyaránt alkalmazzuk. A végeredmény szerint a rizsfőzés helyes folyamata a következő:

  • Mérjük ki a rizst.
  • Áztassuk egy éjjelen át.
  • Öblítsük át annyiszor a rizst tiszta vízzel, míg a leöntött víz maga is tiszta lesz.
  • Minél jobban csöpögtessük, szárítsuk meg az átmosott rizst.
  • Tegyük egy lábosba a rizst, lehetőleg egy adag rizshez öt adag főzővizet (és némi sót) adva. Keverjünk rajta egyet.
  • Ha a víz felforrt, tegyük takarékra a gázt, és fedjük le a lábost.
  • Takarékon, lefedve főzzük a rizst 10-15 percig anélkül, hogy a fedőt levennénk.
  • A kész rizst egy villával keverjük át.