Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Élettelen sejtekkel kezdődött az élet?

2002.12.06. 09:31
Az élet keletkezésének új elmélete szerint először csupán élettelen sejtek jelentek meg az ősóceánok fenekén - különböző vas-szulfid-tartalmú kőzetekben - és azok csak később telítődtek élő molekulákkal.
Hatalmas vitát váltott ki tudományos körökben az élet keletkezésének az az új elmélete, amely szerint a Földön megjelent első sejtek nem élők, hanem élettelenek voltak, és a felszín helyett a sötét óceánok mélyén jöttek létre.

Konvektív áramlatok

Az új elgondolás hirdetői, William Martin, a düsseldori egyetem kutatója és Michael Russell, a glasgow-i környezetkutató intézet munkatársa szerint először csupán élet nélküli sejtek jelentek meg az ősóceánok fenekén - különböző vas-szulfid-tartalmú kőzetekben - és csak később telítődtek élő molekulákkal.

Az élet keletkezéséről eddig vallott elmélet szerint a Föld őslégkörében lejátszódott kémiai reakciók hatására alakultak ki az élet alkotóelemei, amelyekből később létrejöttek az első sejtek. Martin és Russel új elgondolása szerint azonban az élet a földkéregben lezajló hőáramlások (konvektív áramlatok) kémiai következménye, és ilyen folyamatok elsősorban sziklás, nedves bolygón mehettek végbe.

Hidrotermikus folyadék

A kutatók úgy vélik, hogy az óceánokból a földfelszínen keresztültörő, oxigénben, cianidban, szulfidokban és szén-monoxidban gazdag hidrotermális folyadék olyan hatást gyakorolt a mikroszkopikus vas-szulfid-üregekre, hogy azok élettelen sejtként működve nem engedték visszaáramlani a vízbe az alkotóelemeket, és megfelelő környezetet biztosítottak a molekulák kémiai reakcióihoz, amelyek azután elvezetettek az élet kialakulásához - olvasható a BBC internetes oldalán.

Martin és Russel elmélete azt is jelentheti, hogy a Naprendszerünkben lévő bolygók és a körülöttük keringő holdak némelyike rideg, kietlen és az élet szempontjából tökéletesen alkalmatlan felszíne ellenére mégis magában hordozza az élet csírájának lehetőségét.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!