Ágnes
-11 °C
-4 °C

Kilencmilliárdnyian leszünk háromszáz év múlva

2003.12.09. 15:32
Kapcsolódó cikkek (1)
Háromszáz év múlva százbillió embernél is többen élhetnének a Földön, ha nem változik meg a jelenlegi termékenységi ráta, derült ki az ENSZ december kilencedikén nyilvánosságra hozott jelentéséből. Bár a jelentés szerint ekkora túlnépesedési katasztrófa lehetetlen, a pesszimista becslés szerint addigra harminchat milliárd lakosa is lehet a bolygónknak. Legvalószínűbbnek mégis a kilencmilliárdos, konzervatív becslés tűnik.
A nemzetközi szervezet mérsékelt forgatókönyve szerint háromszáz év múlva nyolc-kilencmilliárd lakosa lesz a Földnek. A szélsőséges forgatókönyvek ettől látványosan eltérnek: az alacsony becslés szerint kevesebb ember él majd a Földön, mint most Kínában és Indiában együttvéve. Ezzel szemben a legmagasabb becslés szerint túlzsúfoltság várható, mivel harminchat milliárd embernek kell majd együtt élnie a bolygón.

Az ENSZ ezekkel a hosszú távú előrejelzésekkel elsősorban a környezetvédő tudósok és a politikai döntéshozók munkáját akarja segíteni. A jelentésből egyértelműen levonható a következtetés, miszerint a jelenlegi termékenységi ráta semmiképpen sem tartható fenn, és sok minden függ attól, hogy a megnőtt élettartamot miként tudjuk majd ellensúlyozni a termékenység csökkentésével.

Sok lesz az öreg

A jelentésből kiderül: ha a nőknek átlagosan két gyermekük lesz, háromszáz év alatt csupán kilencmilliárd főre nő majd a Föld lakossága. Ebben az esetben kizárólag az élethossz növekedése miatt várható létszámnövekedés: a hatvan év fölöttiek aránya a mostani tíz százalékról harmincnyolc százalékra, a nyolcvan én fölöttiek aránya egy százalékról tizenhét százalékra fog nőni.

Ezt a forgatókönyvet azonban a termékenységi ráta nagyon kis változása is teljesen megváltoztatja: átlagosan 1,85 utód 2,3 milliárd, míg átlagosan 2,35 utód 36,4 milliárd földlakót eredményez.

A jelentés szerint továbbra is India, Kína és az Egyesült Államok lesz a világ legnépesebb országa, és az emberek egynegyede Afrikában fog élni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.