Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Vitatott amerikai embriókísérletek

2001.07.12. 16:41
Az in-vitro megtermékenyítést kifejlesztő norfolki Jones Institute for Reproductive Medicine kutatói megszegtek egy tudományos tabut. A Fertility and Sterility szakfolyóiratban megjelent beszámoló szerint ugyanis névtelen donoroktól származó petesejtek és spermiumok segítségével őssejteket állítottak elő.
A biotechnológiai kalandorokat a felelős tudósoktól meg kell különböztetni. Ennek szellemében a fejlődésbiológusok nemzetközi szervezete (International Society of Developmental Biologists, ISDB) jelenleg Kiotóban zajló kongresszusának résztvevői nagy többséggel megszavazták azt a határozatot, amely az emberek reproduktív klónozásának tilalmát mondja ki. Az ISDB-konferencián július 10-én nemzetközi moratóriumot szorgalmaztak a szaporodási célú emberi klónozás ellen. A jelenlévők egy része ugyanakkor kétségeit fejezte ki, hogy a határozat az óhaj kifejezésén túl bármilyen hatást elér-e majd.

Amerikai kutatók emberi őssejtek kinyerése céljából első alkalommal hoztak létre embriókat
Más résztvevők azt követelték, egy második határozatban a kritikák kereszttüzében álló emberi őssejtkutatás és a gyógyászati célú klónozás ellen is lépjenek fel.

Selejtes a klónok génállománya

Egy USA-ból származó tanulmány azonban, amely a Science hasábjain jelent meg, ki tudta mutatni, hogy az őssejtekből klónozott állatok halovány túlélési esélyein és ismert fejlődési rendellenességein túl a látszólag életképes példányok is instabil örökítő anyaggal, és részben súlyos genetikai hibákkal rendelkeznek.

A nyilvánosságra hozatal előtt a szerzők úgy látták jónak, hogy a cikk végét átírják, és állást foglalnak az USA-ban szintén vitatott, őssejtekkel folyó kutatások ügyében. Azzal érvelnek, hogy az ismert egészségkárosodás miatt ugyan a klónozások teljes tilalmára volna szükség, de ez nem lehet indok az őssejtek vizsgálatának berekesztésére.

A kutatók szerint az őssejtek gyógyászati célú felhasználásánál ezek a problémák valószínűleg nem okoznak gondot, hiába bizonyultak az őssejtek a korábban gondoltnál instabilabbnak.

Tabut szegtek a kutatók

A gyógyászati célú klónozást és az embrionális őssejtekkel folyó kísérleteket támogató kutatók aligha fogadták örömmel a Fertility and Sterility szakfolyóiratban megjelent beszámolót. Amerikai kutatók ugyanis névtelen donoroktól származó petesejtek és spermiumok segítségével őssejteket állítottak elő.

Az in-vitro megtermékenyítést (IVF) kifejlesztő norfolki Jones Institute for Reproductive Medicine kutatói ezzel megszegtek egy tudományos tabut. A kutatók az őssejteket ugyanis mostanáig az IVF eljárásokból visszamaradt felesleges, lefagyasztott embriókból nyerték ki. Mivel azonban a kutatásokat nem közpénzek bevonásával végezték, az USA-ben nem minősül illegálisnak az embriók ilyen előállítása.

A klinika állítólag a kutatások lefolytatására megkapta egy bioetikai bizottság hozzájárulását. Michael Soules, az American Society for Reproductive Medicine elnöke a New York Timesban nyilatkozva kifejlette: néhány esetben az embriók létrehozása indokolt lehet. Mint hozzátette, a Jones Institute kutatásai kedvezőtlenebb időpontban nem kerülhettek volna nyilvánosságra.

Pénzt kaptak a donorok

Az embriók előállítására Gary Hodgen és munkatársai a korábban jelentkezett donorok közül 12 nő petesejtjeit és két férfi spermáját választották ki. A nőket a fokozott peteérés kiváltására hormonkezelésnek vetették alá, és peténként 1500 dollárt kaptak. A donor férfiaknak 50 dollár jutott.

Az érintett személyek megőrizték névtelenségüket, és arról tájékoztatták őket, hogy a levett örökítősejteket tudományos kutatásokban fogják felhasználni. William Gibbons, a Jones Institute munkatársa szerint ez a legegyértelműbb formája annak, hogy megszerezzék a felvilágosított személy beleegyezését.

Az őssejtek ilyen előállításának előnye abban rejtőzhet, hogy így a kutatók a szokásosnál jobb kiindulási 'alapanyaggal' rendelkeznek. A donorok nem terméketlenek, egészségügyileg ellenőrizték őket, és rendszerint fiatalabbak azoknál, akik a mesterséges megtermékenyítés útján szeretnének gyereket.

A női donoroktól a kutatók 162 petesejtet vettek le, amelyekből a spermiumokkal való megtermékenyítés után 110 embrió képződött. Ezek közül hat napon belül 50 embrió fejlődött arra szintre, hogy 100 sejtnél több alkotta. Az őssejteket ebben a stádiumban 18 embrióból emelték ki.

Susan Lanzendorf, a kutatások vezetője elmondta: a klónozás mindenekelőtt azt bizonyítja, hogy gyógyászati céllal emberi ivarsejtekből mesterséges úton is előállíthatók magzatok. Az orvosok korábban csak abortusz útján nyert embriót tudtak kutatásokra felhasználni.

Szigorítja az ellenőrzést a hivatal

A szaporodási kutatások felügyeletét is ellátó Food and Drug Administration (FDA) bejelentette, hogy fokozottan ellenőrizni fogják a mesterséges megtermékenyítés területén alkalmazott új eljárásokat. A termékenységi klinikákhoz írott levelében az FDA bejelentette, hogy az orvosi célú technológiákat is ellenőrizni fogják. Mostanáig az orvosi kutatások szabadon folyhattak.

A hivatal felszólított minden orvosbiológust, hogy előzetes engedélyért folyamodjanak a tesztelés alá vont olyan eljárásokhoz, melyekben a DNS a megtermékenyítésben játszott feladatán túl szerepet kap.

Vegyes fogadtatás
A római katolikus egyház tiltakozik az embriók tudományos használata ellen, jóllehet a meghirdetett cél az egyébként gyógyíthatatlan betegségek elleni küzdelem. Az embriókból kivont sejtek révén mód nyílhat arra, hogy a jövőben beteg emberi szervek szöveteit pótolják vagy helyettesítsék, és ezáltal olyan betegségeket küzdjenek le, mint az Alzheimer-kór, a rák, a cukorbetegség vagy a Parkinson-kór.

Tudósok egy csoportja is bírálja a gyakorlatot, pontos szabályozást igényelve. Az Egyesült Államokban a törvényhozás 1995-ben betiltott minden szövetségi támogatást az ilyen embriókutatásokhoz. Tom Delay republikánus képviselő szerint az embriók elpusztítása elfogadhatatlan, szerinte ha ma a petefejlődés egy bizonyos fokán igazoltnak tekintjük emberi lények megölését, akkor a későbbiekben megtalálják majd az alapot más kísérletekhez is.

A The Washington Post csütörtöki számának szerkesztőségi cikke szerint az embrióklónozásról folyó társadalmi és tudományos vitában az Egyesült Államokban nem látszik kirajzolódni semmilyen megegyezés: az abortuszt és az efféle kutatásokat ellenzők kibékíthetetlen módon állnak szemben a kutatóorvosok és betegek csoportjával. Most a két tűz között van George Bush elnök, akinek döntenie kell arról, hogy milyen esetekben engedélyez szövetségi támogatást az embriókutatáshoz.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!