Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az email veszélyesebb, mint a marihuana

2005.04.25. 16:05
A University of London által elvégzett felmérés eredményei szerint emailváltás és sms-írás után átlagosan 10 ponttal csökken az emberek IQ-ja. A marihuana ezzel szemben 4 pontos átmeneti romlást okoz.
Az intenzív email küldés és sms-írás akár tíz ponttal csökkenti a felhasználók intelligenciahányadosát (IQ). Erre az eredményre jutott az University of London által elvégzett felmérés.

A kísérletsorozatban 80 tesztszemélyt és azok IQ-jának alakulását vizsgálták. Utóbbi sms illetve email írást követően átmenetileg akár 10 pontot is esett. Ezzel szemben egy marihuánás cigaretta elszívása 4 pontos csökkenést von maga után.

A kutatók szerint az intelligenciahányados átmenetileg azért csökken, mert az agynak nehezére esik folyamatosan félbeszakítani a munkát, amíg a gazdája elektronikus üzeneteket küld. Ezáltal ugyanis lényegesen romlik a koncentrálóképesség.

A nők jobban bírják

A kutatók szerint az eredményeik bizonyítják, hogy az sms annyira lerontja a koncentrálóképességet, mint egy ébren töltött éjszaka. Szakértői becslések szerint a munkatársaknál jelentkező koncentrációcsökkenés évente több millió dollárjába kerül a nagyvállalatoknak.

Az IQ-romlás a nők és a férfiak körében eltérően magas. Míg a férfiak átlagosan 15 elvesztett ponttal számolhatnak, a nőknél az átmeneti csökkenés alig 5 százalék. A kutatók ezt arra vezetik vissza, hogy a nők inkább képesek több feladat párhuzamos elvégzésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.