Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Az EPO olimpiája lesz a pekingi?

2008.07.27. 18:40
Kevesebb mint két hét van hátra az olimpiai játékokig, amit nemzetközi doppingszakértők szerint az olyan állóképességet igénylő számokban, mint a kerékpár, a hosszútávfutás vagy az úszás, az EPO nevű doppingszer dönthet el. Összefoglaltuk, mi az az EPO, hogyan hat, és mi a baj a kimutathatóságával.

Az EPO, vagyis az eritropoietin egy fehérje természetű hormon, amely a szervezetben is termelődik olyankor, amikor a vérben csökken az oxigén mennyisége (parciális nyomása), például magaslaton. A vörösvértest-termelésben segít. Több vörösvértesttel a vér több oxigént képes szállítani, ennélfogva az EPO javítja a versenyzők teljesítőképességét.

"Ha valaki 2000-3000 méter magasan van, ugyanolyan változást érhet el, mint amikor EPO-t kap. Magaslaton azonban hetek kellenek ahhoz, hogy hatása beinduljon, ami aztán további néhány hétig tart. Az EPO kimutatható, de ez a teszt drága, kétszer annyiba kerül, mint más rutinvizsgálatok. Ezért nem csinálják meg mindenkinél, csak akiknél gyanú merül fel. Vér és vizeletmintát vesznek a sportolótól, és ha magasabb vörösvértest- és vérfestékszintet mérnek, elküldik a vizeletmintát EPO-tesztre" - magyarázta Dr. Bakanek György sportorvos, független doppingszakértő.

Az 1968-as mexikóvárosi olimpia híres atlétikai csúcseredményeiben is szerepet játszhatott a magaslati EPO-termelés, például Bob Beamon 8,90 méteres világrekordja a távolugrásban 55 centiméterrel volt jobb az előző világrekordnál.

A Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója, Dr. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy eddig egyetlen magyar sportoló sem bukott le EPO-használaton, azonban a nemzetközi sportéletben valóban ez a sláger. "Csodaszerek nincsenek. Az anabolikus szteriodok még mindig népszerűek, valamint a növekedési hormon és a kizárólag az izomzatra ható IGF (inzulinszerű növekedési tényező) is. A negyedik csoport az állóképességet fokozó EPO."

Doppingoló sportolók

A most zajló Tour de France-on már négy versenyzőt zártak ki doppingolásért, egyikükről, a nagy esélyes Riccardo Riccóról már be is bizonyosodott, hogy az EPO legújabb generációs változatát, a CERA-t kapta. Az EPO évtizedek óta ismert szer, vérszegénységet kezelő, a vérképzés javítására való gyógyszerként jelent meg.

Az EPO legújabb típusa, a CERA is eredetileg gyógykészítmény: vesebetegek vérszegénységének kezelésére használják. Mellékhatása lehet többek között a magas vérnyomás, fejfájás és szélsőséges esetekben az agysejteket is pusztíthatja. A CERA-t - Mircera néven - az Európai Unió illetékes bizottságának jóváhagyása után 2007 júliusa óta kaphatják a kórházi betegek.

Az EPO-hoz meglehetősen könnyű hozzáférni, az interneten is árusítják, ráadásul a doppingellenes világszövetség, a WADA hivatalos álláspontja ellenére több doppingszakértő szerint kimutathatatlan. A 2000-es sydney-i olimpia óta tiltólistás, a legnagyobb aggodalmat gyors ürülése okozza. Például az amerikai Marion Jones első mintája pozitív volt, a B teszt azonban már nem.

Nyilvánvaló csalás?

A nemzetközi síszövetség és az Astana kerékpárcsapat antidoppoing-programjának koordinátora, Dr. Rasmus Damsgaard azt mondta a BBC-nek, hogy bizonyítékai vannak rá, hogy pozitív EPO-teszteket nyilvánítanak gyanúsnak, sőt negatívnak. Ebben az évben öt síelő mintáját küldte a WADA-hoz elemzésre, és mindegyikük negatív eredményt adott, pedig EPO-pozitívak voltak.

"Nem ütik meg a WADA pozitívteszt-kritériumát, de attól még természetellenes szereket tartalmaznak. Ezzel a rövidke teszttel öt pozitív mintát találtam, kíváncsi vagyok, hány pozitív minta köröz a WADA akkreditált laboratóriumaiban" - mondta Damsgaard. Véleményével nincs egyedül, Bengt Saltin professzor, vezető antidopping-szakember is bírálja a WADA EPO-minősítő rendszerét.

"Nem tetszik ez az egész szituáció, mert túl sok gyanús mintát láttam már, amelyek egyértelműen abnormálisak voltak. Az atléták átmennek vele a teszten, érdemes megnézni, hányan buknak le mostanában" - mondta a Saltin BBC-nek. És valóban, a hivatalos statisztika szerint az EPO-használaton kapott atléták száma 2003 és 2006 között harmadára csökkent.

A WADA kutatási igazgatója, Dr. Olivier Rabin visszautasítja a vádakat: "Merész lenne, ha azt állítanám, hogy százszázalékos biztonsággal kiszűrünk mindenkit. Ugyanakkor kétségtelen tény, hogy ha valaki EPO-t használ, az benne lesz a vizeletében, és akkor pedig kimutatható."

Mégis előfordul a hiba. Egy dán kutatócsoport nyolc önkéntes orvostanhallgatót kezelt EPO-val néhány hétig, atlétikai teljesítményük a szer hatására ötven százalékkal növekedett. Száz vizeletmintát küldtek WADA-laboratóriumokba, és teljesen különböző eredményeket kaptak. Az egyik labor például egyetlen mintát sem talált pozitívnak.

Gyorsan ürül

Nem is az a kérdés, hogy az EPO benne van-e vizeletben, hanem hogy meddig van benne. "Kimutatható, de az is igaz, hogy nagyon gyorsan, két-három nap alatt kiürül a szervezetből" - mondta Bakanek György. Szerinte Pekingben úgy csalhatnak a sportolók, hogy kerülőúttal mennek a játékokra, és addig használják a hormont, amíg az ellenőrök nem érik el őket. Majd a gyors kiürülés után még hetekig élvezik a szer hatását.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke 30-40 doppingesetre számít a pekingi nyári játékokon. "Többen buknak majd le, mint négy éve Athénban" - mondta a belga sportvezető a De Standaard-nak. "Növeltük az ellenőrzések számát, melyek ráadásul minden eddiginél szigorúbbak lesznek." Rogge elmondta, hogy 4500 tesztet végeznek el az olimpia idején. Nyolc éve Sydneyben még csak 2500 doppingellenőrzés volt. A 2000-es játékokon 12, négy évvel később Athénban 26 doppingoló bukott le.

EPO-ellenes szurkolók

A BBC forrásai szerint elképzelhető, hogy a WADA-laborok munkatársai együttműködnek az élsportolókkal, és informálják őket a legújabb vizsgálati módszerekről. Ezt az állítást Jorg Jacksche kerékpározó tényként kezeli. Jacksche beismerte, hogy már hosszú ideje doppingolt, mire 2006-ban Spanyolországban lebukott. "A kerékpárcsapatok orvosai és a laboratóriumokban dolgozó szakemberek együttműködnek, máskülönben honnan tudnának a dolgokról? Ha ez nem így volna, sokkal több lenne a pozitív eset."

Aggodalomra ad okot az EPO legkülönbözőbb másolatainak megjelenése is. Mivel a dopping remek üzlet, indiai, kínai és kubai vállalatok álltak rá a drogok fejlesztésére, szakemberek szerint a világon nyolcvanféle hasonló hatású, de eltérő molekuláris ujjlenyomatú EPO-t állítanak elő. Ezek az olcsó EPO-k kaphatók már ötven dollárért az interneten. "Bárki rendelhet kínai doppingszereket, és kiszállíttathatja Nagy-Britanniába vagy Németországba. Ezekre nincs teszt" - mondja Werner Franke professzor, a nagy kelet-németországi doppingvétségek egyik leleplezője.

Pekingig már nem lesz változás, de a BBC szakértői szerint a WADA-nak le kellene szállítania a pozitív tesztminősítés határértékét, és ki kell mutatniuk, hogy a minta tartalmaz-e természetes EPO hormont. Ha nem, akkor azonnal gyanúsnak kellene nyilvánítaniuk a mintát. "Szerintem - fogalmazott Bengt Saltin - a legtöbb érmes és a legtöbb döntős EPO-használó lehet Pekingben. Ügyesnek kell lenniük, de nagyon azért nem kell megerőltetniük magukat."

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.