Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Európai-kínai űregyezmény

2001.07.10. 16:17
Az európai űrügynökség (ESA) a világűr időjárásának vizsgálatára műszereket helyezhet el két kínai műhold fedélzetén. A magnetoszférában dúló viharok képesek komoly károkat okozni a földi kommunikációs és energiahálózatokban. A mágneses védőpajzs vizsgálatára az ESA már elindított programokat, tavaly bocsátotta fel például a Cluster műholdak sorozatát.
Az európai űrügynökség (ESA) és a kínai nemzeti űrhivatal (CNSA) közti megállapodást Párizsban írták alá hétfőn. Ennek értelmében az ESA a világűr időjárásának vizsgálatára műszereket helyezhet el két kínai műhold fedélzetén.

Az egységeket Európában szerelik össze, és Kínában építik be a műholdakba - mondta el a BBC-nek Giuseppe Giampalmo, az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. A Double Star nevet viselő kínai projektben a Föld magnetoszféráját vizsgálják, azt a mágneses 'buborékot', amely körbeveszi a bolygónkat.

Mágneses viharok

A magnetoszférában dúló viharok képesek komoly károkat okozni a földi kommunikációs és energiahálózatokban. A mágneses védőpajzs vizsgálatára az ESA már elindított programokat, tavaly bocsátotta fel például a Cluster műholdak sorozatát.

A kínai műholdak fedélzetén a Cluster műszerek másolatát helyezik el. Ezekhez részben a Cluster fellövések után megmaradt tartalék alkatrészeket használják fel. A különbség annyi lesz, hogy a négy Cluster műhold a magnetoszféra külső határán helyezkedik el, míg a kínai holdak pedig egészen alacsony keringési pályára állnak, ahol élénk mágneses jelenségek tapasztalhatók - mondta Giampalmo.

Az ESA nem saját ötlettől vezérelve kért helyet a kínai műholdakon. Éppen ellenkezőleg, Kína hivatalos úton vetette fel a Double Star programban való részvételt. Az ESA a leporolt alkatrészek és műszerek tesztelésére és összeállítására 8 millió eurót (2 milliárd forintot) költ.

Északi fény

Ez a megállapodás az egyik legfontosabb mérföldköve a tudományos együttműködésnek, mióta az ESA és a Kínai Népköztársaság több mint 20 évvel ezelőtt megállapodott a tudományos eredmények cseréjéről - jelentette ki Antonio Rodot, az ESA vezérigazgatója. A Double Star program csak az első lépés lesz a CNSA és az ESA közti gyümölcsöző együttműködésnek - mondta Huan Enjie, a CNSA igazgatója.

A két felbocsátandó műhold közül az egyik a Föld mágneses 'uszonyát' vizsgálja majd, amely a sarkok felé gyorsítja a részecskéket. A másik műhold vizsgálatai magukra a sarkokra, és az északi fény képződésére koncentrálnak. Az ikerműholdakat a 2002 decemberében és 2003 márciusában felbocsátandó két Hosszú menetelés 2C rakétával lövik fel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.