Vilma
-7 °C
4 °C

Visszatérhetnek az óriás-szitakötők

2006.10.19. 16:00
Amerikai tudósok szerint a levegő oxigéntartalma befolyásolja a rovarok méretét. Ha több oxigén lenne a Földön, újra madár méretűre nőnének a szitakötők.

Az Arizonai Állami Egyetem, az Argonne-i Nemzeti Laboratórium és a Közép-nyugati Egyetem kutatói több mint tíz éven keresztül vizsgáltak több rovarfajt. Kísérleteik nyomán ellentmondtak annak a korábbi teóriának, amely szerint a földtörténeti ókor karbon korszakában élt hatalmas rovarok a dinoszauruszok és a madarak megjelenése miatt tűntek el. A tudósok szerint az oxigén az oka mindennek.

Körülbelül 300 millió évvel ezelőtt madárnyi méretű szitakötők és más óriásbogarak uralták az eget. Akkoriban sűrű erdők és nagyra nőtt páfrányfélék borították a szárazföldet, és ezek rengeteg oxigénnel látták el a légkört - magyarázta a kutatókat vezető Jon Harrison az Amerikai Fiziológiai Társaság egy ülésén. A karbon korban a levegő 35 százalékát oxigén alkotta, a jelenlegi 21 százalékkal szemben. Harrisonék azt vizsgálták, hogy milyen összefüggésben van az oxigén a rovarok méretével.

Meganeura, a valaha élt legnagyobb

Légcsövesek

A rovarok több pici légcsővel, egész légcsőrendszerrel rendelkeznek, és ezek közvetlenül szállítják az oxigént az állat különböző testtájaira. A kísérletekben részt vevő legkisebb rovarfaj két milliméteres, a legnagyobb négy centiméteres volt. Az állatokat röntgensugarakkal átvilágítva a kutatók arra jutottak, hogy minél nagyobb egy rovar, testtömegének annál nagyobb hányadát - a nagyobb bogarak esetében akár 20 százalékát - foglalja el a légcsőrendszer. Ezzel együtt egy másik kísérletben gyümölcslegyeket tenyésztettek 10 generáción keresztül különböző oxigénkoncentrációjú légterekben. Minél nagyobb volt az oxigéntartalom, annál nagyobbra nőttek a legyek.

Mivel a légcsőrendszer a jelenlegi oxigéntartalom mellett egy ponton túl már nem nőhet tovább, határt szab a rovarok méretének - ugyanakkor a több oxigén nagyobb légcsőrendszert és nagyobb példányokat eredményez. A tudósok kiszámolták, hogy ma körülbelül 6 inch (valamivel több mint 15 centiméter) az a határ, aminél nagyobbra már nem nőhet rovar.

Hetvenöt centi a rekord

Óriáscincér, a jelenlegi legnagyobb

Ezt az értéket visszaigazolja a valóság is. A jelenleg ismert legnagyobb rovarfaj, az óriáscincér (Titanus giganteus) nagyjából ekkorára nő meg, legnagyobb talált példánya 16,7 centiméteres volt. Ez a Dél-Amerikában élő cincérfaj egyébként igen ritka és veszélyeztetett, mivel a bennszülött indiánok előszeretettel fogyasztják a lárváit. Azonban az óriáscincér is törpe a valaha élt legnagyobb rovarhoz, a Meganeura nevű szitakötőhöz képest: az ő szárnyfesztávolsága a 75 centit is meghaladhatta.

Harrisonék szerint ha olyan környezeti változások történnének, amelyektől drasztikusan megnőne Föld légkörének oxigéntartalma, arányosan nőnének a rovarok is, és akár az óriás-szitakötők is visszatérhetnének. Elismerte ugyanakkor, hogy erre jelenleg nincs sok esély.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.