Zalán
6 °C
19 °C

Számítógépes játékkal a fóbiák ellen

2003.10.21. 09:14
Számítógépes játékokkal hatékonyan lehet kezelni a fóbiákat és a félelmeket, derült ki egy québeci egyetem tanulmányából. A kutatók tulajdonképpen egy bevált terápiás módszert ültettek át olcsó számítógépes környezetbe.
A tudósok olyan számítógépes játékokat használtak, amelyekben megváltoztatható a környezet. A fejre erősíthető kijelzők segítségével legalább olyan hatékonyan tudták előidézni a fóbiás reakciókat a páciensekben, mint a korábban is használt szimulációs eszközeikkel. Ezek a speciális eszközök négyszer drágábbak a bolti számítógépeknél.

A fóbiákkal rendelkező egyéneknél gyakran alkalmazzák ezt a szembesítő terápiát, amelynek során a páciens egyre többször találkozik rettegése tárgyával, írta a Business Wire.

Rémségek tárháza

A kutatók a pókiszonyban szenvedő emberek a népszerű Half-Life játék átprogramozásával hoztak testközelbe a rémisztő pókokat, a tériszonyosoknak pedig az Unreal Tournament segítségével kerülhettek hihetetlen magasságokba.

A kísérletben 13 fóbiás és 13 fóbiával nem rendelkező ember vett részt. A kutatók lefuttatták a szimulációkat, majd különböző módon is megvizsgálták a reakcióikat. Az eredmények szerint az olcsó és rugalmas számítógépes szimulátorok segíthetnek a fóbiásokon, ráadásul a játékok virtuális környezete pontosan annyira idegesíti a játékosokat, amennyire a terápiához szükség van, mondta az egyik kutató.

A kísérletben használt környezet szabadon letölthető az egyetem weboldaláról. A tudósok a CyberPsychology and Behavior szakmai lap októberi számában publikáltak eredményeiket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.