Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Focisták elektronikus mezben

2001.11.28. 11:51
Európai egyetemek összefogásával hordható számítógépekre specializálódott kutatók csoportja focisták mezére szerelhető eszközöket fejleszt, amelyek segítségével egy csomó érdekes információ tudható meg egy meccsről.
A hároméves fejlesztési programban német, olasz, osztrák, holland és brit egyetemek vesznek részt - a munkát az athéni egyetem koordinálja.

Adatok, érdekességek

A hordozható számítógépek segítségével laboratóriumi körülményeken kívül is mérni lehetne a játékosok teljesítménybeli jellemzőit - például a gyorsulásukat, a sebességüket, a pulzusukat, vagy hogy hány száz métert futottak a második félidőben.

Tesztelés lépcsőn
A tervek szerint a labda belsejébe is kerülne egy pirinyó számítógép, így egészen pontosan meg lehetne tudni, hogy a laszti valóban átlépte-e a gólvonalat, vagy csak úgy látszott.

A birminghami egyetemen tevékenykedő csoport kétszázezer fontot kapott az intézménytől a mezen hordható hardver kifejlesztésére. Elképzeléseik szerint az első időkben négy vagy öt játékos hordaná a különleges installációkat. A kutatást vezető Chris Baber szerint ugyanakkor egy nap mindegyik játékos ilyet hord majd, ami azért lesz jó, mert a foci iránt érdeklődő gyerekeket hirtelen érdekelni kezdi a fizika is.

Bírnia kell a mosást

A program tervei szerint a hordozható számítógépekkel dúsított mez a játékos konkrét helyét is közvetíthetné. Ezzel kapcsolatban felmerült a GPS alkalmazásának kérdése is, a műholdas helymeghatározás azonban nem elég pontos - a problémát valószínűleg egy Bluetoothhoz hasonló rádiós rendszerrel oldják meg.

Az első elkészült prototípus - a "Sensevest" kódnevű - egy nagy barna mellénynek tűnik. Baber szerint a fejlesztés iránya elsősorban a miniatürizálás, és a moduloknak túl kell élniük egy agresszív mosógépes mosást is, esetleg könnyen ki lehessen emelni őket mosás előtt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.