Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Beszól a bútor, ha rosszul rakják össze

2002.09.09. 08:37
Svájci kutatók szerint néha balesetveszélyes lehet, ha a vásárlók alkotói szabadságukra hagyatkozva szerelik össze a darabokban hazavitt bútorokat ahelyett, hogy elolvasnák az útmutatót. Elképzeléseik szerint a jövőben célszerű lenne mikrochipekkel felszerelni az IKEA bútorokat, melyek figyelmeztetnének, ha valami nincs a helyén.
Stavros Antifakos, a zürichi állami műszaki intézet munkatársa és kutatócsoportja szerint az összeszerelési útmutatóban foglalton kívül még 44 különböző módon lehet egy IKEA szekrényt összeállítani, írta a New Scientist. Ebből csak nyolc esetben lesz egy többé-kevésbé biztonságos bútordarab a végeredmény, a többi alkalommal a szekrény ugyan stabilnak tűnik, de nem az, vagy egyszerűen használhatatlan.

Veszélyes üzem

Az IKEA útmutatói alapján összeállított bútorok biztonságosak, de Antifakos szerint a vásárlók gyakran hiszik azt, hogy felesleges követni a leírást, hiszen nagyjából mindegy, milyen sorrendben szerelik össze az egyes darabokat. Miután ez a magatartás balesetveszélyes is lehet, a kutatók kifejlesztettek egy elektronikus rendszert, mely orvosolni hivatott a gondatlanságból eredő problémákat. A rendszert szeptember végén mutatják be egy svédországi konferencián.

Okos bútorok

Antifakos és munkatársai mozgás- és nyomásérzékelő szenzorokat szereltek egy szekrényt alkotó hat bútorlap mindegyikébe. Ezek az érzékelők adatokat továbbítanak az egyik elembe illesztett, teleppel üzemelő mikrochipbe. A chip elemzi a bútorlapok helyzetét, és ha valamit nem talál rendben, vezetéknélküli kapcsolat segítségével instrukciókat, tippeket, és figyelmeztetéseket jelenít meg egy különálló monitoron.

Egy valamivel olcsóbb konstrukcióban ledeket szerelnének fel a bútorelemekre. A folyamatosan égő fény például azt jelenthetné, hogy minden rendben van, a villogó lámpa pedig arra figyelmeztetne, hogy valami nincs a helyén.

Azért, hogy az okos bútorokban ne merüljön ki az elem, míg az áruház polcain állnak, a szenzorok, a mikrochipek és a ledek csak fény hatására kapcsolódnak be, így nem fogyasztanak energiát, míg ki nem veszik őket a dobozból.

Diadalmenet

A technológiát azonban nem csak bútorokban lehet alkalmazni. Antifakos kifejlesztett egy olyan csavarhúzót is, mely szintén érzékelőkkel van felszerelve, így a rendszer figyelmeztetni tud, ha például egy csavar túlságosan meg lett feszítve. A kutatók szerint a jövőben más saját kezűleg összeszerelhető tárgyakat, például sátrakat is el lehetne látni hasonló beépített segítséggel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.