Ambrus
-7 °C
3 °C

Nyolcvan óra alatt a Föld körül

2005.03.01. 15:41
Kapcsolódó cikkek (1)
Először kerülheti meg szólóban, leszállás nélkül a Földet Steve Fossett. A rekordhajhász amerikainak léghajóval már sikerült a bravúr; most repülőgéppel próbálkozik.

Hétfő reggel sikeresen útnak indult egyszemélyes repülőjével az amerikai Steve Fossett, aki arra készül, hogy világelsőként szólóban, repülőgéppel kerülje meg a Földet.

A Virgin GlobalFlyer magyar idő szerint reggel hétkor indult útnak a Kansas állambeli Salinából. A gép felszállását a kedvezőtlen időjárás miatt már hetek óta halasztgatták, és az utolsó pillanatban az útvonalat is módosítani kellett. Fossett eredetileg Európa fölött repült volna, de a szélirány változása miatt végül inkább Észak-Afrika légterét választotta. Fossett a felszállás előtt elmondta, hogy a légörvényektől tart leginkább, és ebből a szempontból a felszállást, illetve az utazómagasság elérését tartotta a legkritikusabbnak, hiszen a Virgin GlobalFlyert soha nem próbálták ki teljes terheléssel, és a tesztutak során nem volt kitéve váratlan légörvényeknek sem. A felszállás során a repülőgépnek két óra alatt sikerült elérnie a kezdeti 11,8 kilométeres repülési magasságot, majd onnan további percenként 2,4 métert emelkedett, míg elérte a 15 kilométert.

Nyolcvan óra 15 000 méteren

Rekordtörténet
1927 - Charles Lindbergh a világon először egyedül, leszállás nélkül átrepüli az Atlanti- óceánt. A Spirit of St. Louis útja New Yorkból Párizsba 33,5 óráig tart.
1929 - A Graf Zeppelin irányítható léghajó Hugo Eckener irányításával tizenhét nap alatt, három leszállással megkerüli a Földet.
1931 - Wiley Post és Harold Getty egy Lockheed monoplánban nyolc nap alatt kerüli meg a földet, tizennégyszeri leszállással.
1933 - Wiley Post kicsivel több mint hét nap alatt kerüli meg a Földet, szólóban. Közben tizenegyszer száll le üzemanyagért.
1961 - Gagarin leszállás és üzemanyag-felvétel nélkül megkerüli a Földet - igaz, egy kicsit csal.
1986 - Dick Rutan és Jeana Yeager leszállás nélkül kerülik meg a Földet a Voyager ultrakönnyű repülőgéppel.
1992 - A francia Claude Delorme és Jean Boye 32 óra alatt kerülik meg a Földet az Air France Concorde-ja fedélzetén.
1999 - Bertrand Piccard és Brian Jones tizenkilenc nap alatt tesznek Föld körüli utat a Breitling Orbiter 3 léghajóval.
2002 - Fossett léghajóval, leszállás nélkül, szólóban kerüli meg a Földet.
A másfél tonnás, sugárhajtású Virgin GlobalFlyer saját súlyának több mint négyszeresét cipeli magával üzemanyag formájában. A 8 636 kilogrammnyi kerozint tizenhárom tartályban helyezték el a gépen, amelyet egyetlen turbina hajt. A gépet a kaliforniai székhelyű Scaled Composites építette. Fossett az előzetes számítások szerint nyolcvan óra alatt teszi meg a 37 000 kilométeres távolságot, és az út jó részén 15 000 méternél is magasabban repül majd.

A rekordkísérletet Sir Richard Branson, a repülőgépnek nevet adó Virgin Atlantic Airways elnöke szponzorálja, aki korábban maga is részt vett rekordkísérletben. Branson és Fossett a kilencvenes évek közepén kísérelte meg először körberepülni a földet egy hőlégballonnal. Fossett végül a hatodik kísérletre járt sikerrel: 2002-ben Branson nélkül, egyedül sikerült hőlégballonnal leszállás nélkül megkerülnie a Földet.

Repülőgéppel másnak már jóval korábban sikerült ugyanez, 1986-ban Burt és Dick Rutan és Jeana Yeager tette meg az utat anélkül, hogy üzemanyagot vételeztek vagy leszálltak volna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.