Ambrus
-7 °C
3 °C

Hazudnak a hazugságvizsgáló gépek

2002.10.10. 10:32
A CIA, az FBI, és egyéb ügynökségek szakértői véleményei alapján az amerikai tudományos akadémia bizottsági jelentése megbízhatatlannak nyilvánította a hazugságvizsgálókat. Így megszűnhet a szövetségi alkalmazottak - bűnözők és kémek kiszűrésére érdekében rendszeresített - tömeges poligráfos kivizsgálása.
Az energiaügyi minisztérium felkérésére végzett vizsgálatból két fő tanulságot vontak le az akadémikusok: a poligráf tévesen vezehet olyan megállapításokra, hogy valamely munkavállaló hazudik, miközben megfelelően felkészített személy lebukás nélkül hazudhat az eszközbe.

Az akadémiai bizottság tagjai - akik ismerik a hazugságtesztelés elméleti alapjait, de gyakorlati vizsgálatokkal nem foglalkoztak - tizenkilenc hónapot fordítottak állami fővizsgálók kikérdezésére, statisztikai kimutatásokra és különböző esetek elemzésére.

Tökéletlen igazmondó

"A szakirodalomban is ismertetett esetekben, elhárításban járatlan személyek esetén, pontos eseményekre irányuló kérdéseknél a poligráf segítségével a véletlennél jelentősen jobb arányban meg lehet különböztetni az igazmondást a hazugságtól - ez az arány azonban jelentősen rosszabb a tökéletesnél." - állapították meg.

A jelentésben megjegyzik: előfordul, hogy az eszköz segítségével tévesen hazugságon kapnak valakit, aki valójában csak feszült. Tipikusan gyakorinak tünt az ilyen tévedés, ha a vizsgált személy valamilyen "megbélyegzett társadalmi csoport" tagja.

Lankad az éberség

Az amerikai akadémia vizsgálóbizottsága ezek mellett arra is figyelmeztette a minisztériumot, hogy a hazugságvizsgálatba fektetett túlzott bizalom hamis biztonságézethez vezet, amely más biztonsági ellenőrzések hibás enyhítéséhez vezethet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!