Mária
-7 °C
3 °C

Szavazzon a leghülyébben kinéző emlősre!

2006.02.06. 20:33
Meghirdetjük a leghülyébben kinéző emlősök versenyét, az eredmény alakulása az olvasó kezében van. Fajokról van szó, így nem számít, ha egy fajon belül valamelyik állat hülyébben néz ki, mint a többi. Adjon tíz pontot annak a versenyzőnek, amelyik a legviccesebb külsejű, egyest annak, amelyik nem az. És hogy tanulni is lehessen a szavazásból, megkértük Nádori Gergely biológust, mondja el, mit kell tudni a versenyzőkről. Szavazzon, és tudja meg, hogyan alkot társadalmat a csupasz turkáló, kiről kapta nevét a császártamarin, mikor volt a budapesti állatkertben földimalac, vagy hogy miért vizeli le választottját a kúszósül, aminek ráadásul antibakteriális a tüskéje.

Szavazzon a leghülyébben kinéző emlősre!

Meghirdetjük a leghülyébben kinéző emlősök versenyét, az eredmény alakulása az olvasó kezében van. Fajokról van szó, így nem számít, ha egy fajon belül valamelyik állat hülyébben néz ki, mint a többi. Adjon tíz pontot annak a versenyzőnek, amelyik a legviccesebb külsejű, egyest annak, amelyik nem az. És hogy tanulni is lehessen a szavazásból, megkértük Nádori Gergely biológust, mondja el, mit kell tudni a versenyzőkről. Szavazzon, és tudja meg, hogyan alkot társadalmat a csupasz turkáló, kiről kapta nevét a császártamarin, mikor volt a budapesti állatkertben földimalac, vagy hogy miért vizeli le választottját a kúszósül, aminek ráadásul antibakteriális a tüskéje.

Aranyos elefántcickány (Rhynchocyon chrysopygus)

Az elefántcickányoknak nincs közük a hazánkban is honos cickányokhoz, bár az orrberendezésük igen hasonló. Rendszertani helyzetüket az alapos dns-vizsgálatok tisztázták, így kaptak saját rendet az emlősökön belül. Az elefántcickányok csak Afrikában élnek és jóval nagyobbak névrokonaiknál, az aranyos elefántcickány akár fél kilót is nyomhat. Ez a faj Kenya erdeiben él, ahol egyre jobban csökken az élőhelye. A monogám párok közösen védik a területüket, szigorú munkamegosztásban a betolakodó nőstényeket a nőstény, a hímeket a hím űzi el.

3,28

Bozótmalac (Potamochoerus porcus)

A párosujjú patások rendjébe és a disznófélék családjába tartozó bozótmalac Afrika több területén megtalálható. A nyugati alfaj (pictus) a vörös folyami malac nevet is viseli, ennek az alfajnak van a legkülönlegesebb füle és színe. Általában nagy csapatokban él (húsz-negyven egyed), amelynek élén a vezérkan áll. A csapat a veteményekben jelentős károkat okozhat. A gyermeknevelés főleg a kanokra hárul, az elválasztás után a nőstények már nem törődnek igazán a kicsinyekkel. Legfőbb ragadozóik a leopárdok, amelyek száma erőteljesen csökken, úgyhogy az utóbbi években a bozótmalacoké nő.

3,23

Császártamarin (Saguinus imperator)

A császártamarin nevét II. Vilmos német császár után kapta, de ebben az állatpreparátoroknak is szerepe volt, akik a kitömött majmok bajszát előszeretettel kanyarították felfelé, ahogy a császár teremtette divat megkívánta. Amazónia esőerdeiben lakik, főleg gyümölcsöt fogyaszt, de nem veti meg a rovarokat sem. Három-nyolc fős csapatokban él, néha más tamarinokkal keveredve, de a csoportban mindig főnöki pozícióban áll.

3,43

Csillagorrú vakond (Condylura cristata)

Az Észak-Amerika nedvesebb területein lakó csillagorrú vakond minden valószínűség szerint a legkifinomultabb tapintással rendelkező emlős. Orrának huszonkét nyúlványával különleges aprólékossággal képes érzékelni a tapintott tárgyakat, azok mikroszkopikus szerkezetét is felfogja. Remek úszó, és a vízben az apró elektromos jeleket is képes megérezni. Kisebb kolóniákban él, bár az egyedek között nem túl szoros a kapcsolat. A vakondok közül az egyik legtöbbet tölti a felszínen, bár látása a többiéhez hasonlóan csökevényes.

2,96

Csupasz turkáló (Heterocephalus glaber)

A csupasz turkáló úgy néz ki, mint egy ráncos szafaládé négy foggal. De nemcsak emiatt különleges lény, ez az egyetlen társadalomalkotó (euszociális) emlős. A hangyákhoz hasonlóan a királynő irányít és szaporodik, három-négy hím a párosodással van elfoglalva, a katonák védik a kolóniát, a többiek meg (akár hetvenen is) dolgoznak. A királynő az uralmát részben kémiai anyagok részben pedig az alattvalók rendszeres megverése útján tartja fent. A csupasz turkálók Kenya és Szomália forró felföldjein élnek a talajban, szőrtelenségük védi őket az élősködők ellen, fogaik pedig azért vannak az ajkakon kívül, mert azzal harapják a földet. Nézegessen csupasz turkálókat élőben, a washingtoni Smithsonian állatkert webkameráján!

3,20

Északi elefántfóka (Mirounga angustirostris)

Az elefántfóka nem csak nevetséges ormánya okán került be a válogatásba, mozgása is feljogosítja erre. A szárazföldön úgy halad, hogy előredobálja magát a hasán. Mindezt azért, mert három tonnát is elérheti a súlya, és másképp nem bírja el magát. Ez mindenképpen különleges látvány. Nevetséges ormánya csak a hímeknek van, ennek segítségével hangosítják fel az üvöltésüket, ami a többi hím elűzésében segít. Mindezt persze a szexért teszik, a sikeres bikáknak ugyanis nem kisebb jutalom jut, mint hogy egy egész háremmel (amiben ötven tehén is lehet) párosodhatnak. Az elefántfókák csak évente kétszer jönnek ki a szárazföldre, idejük legnagyobb részét a nyílt tengeren töltik. A fókák közül ezek az állatok tudnak a legmélyebbre (akár 1600 m) és legtovább (akár 120 perc) is merülni.

3,21

Földimalac (Orycteropus afer)

A búroktól kapott nevével az aardvark kibérelte magának az első helyet az angol enciklopédiákban. Ez a jókora (60-80 kg) éjszakai életmódot élő termeszvadász leginkább az ásásban jeleskedik. Ha veszélyt érez, erős karmaival pillanatok alatt beássa magát a földbe, ráadásul a legkeményebb termeszvárakat is felforgatja. Különleges fogai miatt saját rendet kapott az emlősökön belül, a csövesfogúakét. A földimalac népszerűségét részben az amerikai non-profit csatorna rajzfilmjének köszönheti, a PBS-en ugyanis Artúr, a földimalac okítja az ifjúságot. A Fővárosi Állatkertben utoljára a 20. század legelején volt földimalac, Kittenberger Kálmán, vadászati szakíró ajándékaként.

3,50

Foltos hiéna (Crocuta crocuta)

Kevés állatnak van rosszabb híre, mint a foltos (kacagó) hiénának. Ugyan Nagy Szent Albert nem hitte el, hogy tetszése szerint váltogatja a nemét, abban ő sem kételkedett, hogy utánozza az emberek hangját, és a hiéna árnyékától érintett vadászkutya megnémul. Később is gyakran volt a gonoszság, az igénytelenség vagy a paráznaság szimbóluma, utóbbié azért, mert a nőstények ivarszervei megtévesztésig hasonlítanak a hímekére. Valójában jól szervezett klánokban élő, utódairól példásan gondoskodó ragadozó, ami jobbára maga ejti el a zsákmányát, és ritkán fogyaszt dögöt.

2,56

Háromujjú lajhár (Bradypus tridactylus)

A lajhár méltán vált a lassúság szimbólumává, az emlősök közül senki sem lassabb nála. Ez előnyös is lehet, hiszen fő ragadozói a hárpiák, elsősorban a mozgást érzékelik. Különleges életmódjához alkalmazkodott hasán elválasztott szőre, a választék miatt a víz könnyebben lepereg róla. A szőrzetében éldegélő zöld algák a rejtőzködésben segítenek. A földön nem tud felegyenesedni, csak lassan, kúszva jut előre, viszont igen jó úszó, gyakran menekül úgy, hogy a fáról a folyóba pottyan. Nehezen magyarázható a lajhár azon szokása, hogy hetente csupán egyszer vizel és székel, de ehhez lemászik a fáról. Egyes kutatók szerint azért, hogy trágyázza a növényt, amiből táplálkozik.

3,23

Karibi lamantin (Trichechus manatus)

A szirének rendjébe tartozó lamantin (vagy manatisz vagy manáti vagy tengeri tehén) legközelebbi szárazföldi rokonai a szintén nem éppen modellalkatú elefántok. A sekély tengerekben békésen legelésző állatok legnagyobb ellensége a motorcsónak és a hideg tél, ezért a hideg évszakban az atomerőművek közelében gyűlnek össze az erőmű hűtővizében melegedve. A bumfordi állatok gyakran úsznak fel a folyókba, és a vízerőművek zsilipeinél a hullámokon szörföznek.

2,86

Kopasz uakari (Cacajao calvus)

Az uakariknak két alfaja él, a vörös (ucayalii) és a fehér (calvus), mindkettő Amazóniában, viszonylag kis területen. Az újvilági majmok közül az uakarik farka a legrövidebb. A húsz-harminc egyedből álló csapatok életük legnagyobb részét a fákon töltik. A fejük színe mutatja egészségi állapotukat, minél vörösebb, annál fittebb az egyed. Alapvetően békés állatok, szívesen társulnak más majmokkal is. A csoportokon belüli dominancia igazán csak a nőstényeket izgatja, a hímek nem harcolnak egymás között. Az erdőirtás és a vadászat miatt fokozottan veszélyeztetett faj.

3,07

Kúszósül (Erethizon dorsatum)

Ez az Észak-Amerika szerte elterjedt rágcsáló harmincezer tüskéjével igazán komolyan veszi az önvédelmet. Horgas és üreges tüskéi felületét antibakteriális anyag borítja, a kutatók szerint azért, mert a fákról leesve gyakran megsérti saját magát. Támadás esetén a fejét leszegi, vagy a földbe dugja. A tüskék színe éjszaka is jól látható a ragadozók számára, akik tudják, a süllel nem érdemes harcba szállni. A kúszósült látva adódik a kérdés: vajon hogyan párosodik? A válasz egyszerű, amíg nem mereszti fel a tüskéket, azok lelapulnak és nem veszélyesek. A párosodás előtti felkészülésként a nőstény és a hím egymással szemben két lábra áll, és a hím vizeletével árasztja el szíve választottját. A párosodás előtt ezt többször megismétlik.

3,24

Nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum)

Egy hazai versenyző! A patkósorrú denevérek különleges fejszerkezete a kiadott ultrahangok felerősítésére szolgál, meglehet, nem szép, de praktikus. A nagy patkósdenevér többnyire templomok padlásán, barlangokban, felhagyott bányákban él. Az utóbbi években (részben a templomfelújítások miatt) erősen megfogyatkozott a számuk, ezért fokozottan védetté nyilvánították.

3,08

Pampanyúl (Dolichotis patagona)

A pampanyúl neve megtévesztő, mivel valójában nem a nyulak rokona, hanem a rágcsálók közé tartozik. Ezért újabban inkább a nagy mara néven említik. Ismertebb rokonai közé tartozik a tengeri malac (ami valójában nem malac) és a vízi disznó (mondani sem kell, nem disznó, ez egy zűrös család), ez utóbbi után a pampanyúl a második legnagyobb rágcsáló a Földön (akár 16 kg is lehet). Közép- és Dél-Argentína füves pusztáinak, félsivatagjainak lakója. A pampanyúl különleges a rágcsálók között abban is, hogy szigorúan monogám kapcsolatban él, és egész életére választ párt magának. A párok általában kettesben róják a pampákat, és közösen nevelik utódaikat.

2,40

Varacskos disznó (Phacochoerus aethiopicus)

Különleges arcberendezése leginkább arra szolgál, hogy a hímek közti viadalok ne végződjenek komoly sérülésekkel. Éjszakára gyakran elhagyott földimalac-üregekbe húzódik, a 4-6 fős csapatokban szorosabb kapcsolat csak a nőstények között alakul ki, a hímek jönnek-mennek, többnyire csak a párzási időszakra csatlakoznak. Kinézetének köszönhetően nyerte el nem túl hízelgő szerepét is az Oroszlánkirályban, amelynek holland szinkronjában a varacskos disznók flamandul beszéltek, a holland-flamand ellenszenv demonstrációjaként.

2,87

Ide írjon, ha kihagytunk egy olyan emlős fajt, ami különösen hülyén néz ki!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.