Mária
-7 °C
3 °C

Nyújtott axonokkal a gerincsérülés ellen

2006.02.22. 09:51
Amerikai kutatók olyan háromdimenziós idegsejt-hálózatot hoztak létre, amellyel "megfoltozható" a sérült gerincvelő.

Douglas H. Smith, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának professzora munkatársaival patkányok ganglionjaival kísérleteztek. (A ganglionok, vagyis idegdúcok, az idegsejtek halmazai, amelyeket kötőszöveti tok vesz körül) - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A ganglionokat két tápoldatos műanyag lapocskára helyezték, s hamarosan a neuronok, vagyis az idegsejtek, nyúlványokat (axonokat) növesztettek, amelyek összekapcsolódtak a másik lapocskán lévő idegsejtekkel.

A kísérletnek ebben a stádiumában egy apró villanymotor komputeres irányítással napokon át lassan növelte a két lapocska közötti távolságot. Egy hét alatt az axonok tíz milliméterrel nyúltak meg, egyfajta hidat alkotva a két idegsejt-csoport között. A továbbiakban a kutatók a hálózatot egy kollagén-lapra helyezték, majd "összegöngyölítették", s a kísérleti patkány sérült gerincvelejébe ültették be.

A kutatók "épített" idegszövetnek nevezték el az így nyert anyagot, amely struktúrájában hasonlatos a gerincvelő sérülés előtti állományához. A rendszeren belül a hosszú nyúlványok összekötik a két különálló idegsejt-csoportot, s a neuronok további axonokat növesztenek: képesek mind egymás felé, mind a sérült gerincvelő felé nyújtózkodni.

Négy hét elteltével a szövedék megtartotta eredeti struktúráját, s a neuronok, valamint nyúlványaik szerencsésen túlélték a beültetést. Ám ami még fontosabb, az az, hogy a mesterséges szövedék szélein lévő axonok átjutottak a gerincvelőtől őket elválasztó kollagénen, s beépültek a befogadó szervezet idegszövetébe.

A továbbiakban a kutatók azt vizsgálják majd, hogy mennyire képes ez a mesterséges híd az idegi impulzusok továbbítására.

Douglas H. Smith professzor reményei szerint a nem is oly távoli jövőben e módszer a gerincsérült emberek gyógyításában is alkalmazható lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.