Szabina
4 °C
12 °C

Génkezelt atléták nyerhetik a jövő versenyeit

2004.02.17. 16:35
Nagyban növelte a jövőbeli genetikusan módosított sportolók létezésének esélyeit az a kutatás, amely kimutatta, hogy a génterápia eredményeképpen az izmok fogékonyabbak az edzésekre - adta hírül a NewScientist.
"A kutatás ereményeiről érdeklődő emailek felét sportolóktól kapom" - nyilatkozta Lee Sweeney, a kutatás vezetője, a Pennsylvania egyetem professzora. A kutatók patkánykísérletek alapján vonták le következtetéseiket: a kísérleti patkányokba módosított vírust fecskendeztek, s ezáltal gént juttattak az állatok hátsó lábizomszövetébe. A gén hatására a patkányokban egyre nagyobb lett az IGF-I növekedési hormon aránya.

Tizenöt-harminc százalékkal nőtt azoknak a génkezelt patkányoknak az izma, akiket intenzív mozgással - létramászással - terheltek. Azonban még azoknál a rágcsálóknál is tizenöt-húsz százalékos izomnövekedést tapasztaltak, amelyeket nem tornáztatták - mondta el Sweeney.

A kutatók szerint az eredmények hozzájárulhatnak egyes betegségek, mint például az izomsorvadás kezeléséhez, ám felhívják a figyelmet, hogy az izmok genetikai erősítése emberekre nem alkalmazható. Ám mivel elméletben a kísérlet eredménye sportolók teljesítményének fokozására is használható, a genetikailag módosított atléták képe máris magára vonta a dopping vizsgálatokat végző szakemberek figyelmét.

A dopping-ellenes világszervezet felhördült

"Mindez okot adhat az aggodalomra. Főleg amiatt, hogy az edzők mindenkinél jobban érdeklődnek a kutatási eredményekről" - mondta Dick Pound, a WADA, a dopping-ellenes világszervezet elnöke.

A genetikus izomnövelés tiltott a nemzetközi sportszabályozásban. Más teljesítménynövelő doppingszerekkel ellentétben a génmanipulációnak nincs nyoma a vérben, vagy a vizeletben, így kimutatására egyedüli lehetőség az izom-biopszia, vagyis szövettani mintavétel lenne.

A kutatást vezető Sweeney szerint az is veszélyforrást jelenthet, hogy az IGF-I növekedési hormon olyan mértékben megnöveli az izmokat, hogy azok károsíthatják a génkezelt személy csontjait.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!