Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Egy gyereknek három szülője

2001.05.08. 17:11
Kapcsolódó cikkek (1)
Legalább harminc mesterségesen megváltoztatott génállományú gyermek született az elmúlt négy év során az Egyesült Államokban. A megdöbbentő tudományos eredményről csak most adtak hírt a New Jersey-i Saint Barnabas Szaporodástudományi Intézet kutatói, akik a Human Reproduction szaklap márciusi számában közölték tanulmányukat.
A kutatók terméketlen nők petesejtjébe egészséges nők sejtjéből vett anyagot injekcióztak, majd a petesejtet visszaültették a méhbe. A sejtből kifejlődő magzat azonban nemcsak természetes anyja és apja génjeit örökölte, hanem a donor génjeinek egy részét is.

Az ooplazmikus transzfernek nevezett eljárással azokon a terméketlen nőkön tudnak segíteni, akik a sejtplazmájukban található mitokondriumok betegsége miatt fogamzásképtelenek. A kutatók egészséges nő sejtjeiből vett mitokondriumokat ültettek a beteg sejtbe. A mitokondriumok amellett, hogy a sejt energiaellátását biztosítják, olyan DNS-állományt is tartalmaznak, amely a férfiak és nők sejtjeiben egyaránt jelen van, de amelyet csak a nők örökítenek. Az ooplazmikus transzfer után született gyermekek így két nő és egy férfi génállományát örökölik, mivel a donor mitokondriumában található DNS is megjelent az utódban.

A kutatók szerint az intézetben tizenöt gyermek született a fenti módszer segítségével, más klinikákban pedig további tizenöt gyermek született ooplazmikus transzfer után. Az 1997 és 1998 során fogant gyerekek génállomány-elemzésének eredményét márciusban publikálták a kutatók. A vizsgálat kimutatta, hogy a gyermekek sejtjei természetes szüleik génjei mellett kis mennyiségű idegen gént is tartalmaznak, amely a donortól származik.

Az eredmény bejelentése ugyancsak felkavarta a közvéleményt, számos szakember etikátlannak tartja a születendő gyermekek génjeinek módosítását, mivel egyelőre nem ismert a módszer alkalmazásának valamennyi következménye. Nemcsak a világ számos országában, de az amerikai állami intézményekben is tilosak az ilyen kísérletek, a Saint Barnabas intézet azonban teljes egészében magántulajdonú intézmény, ezért nem vonatkozik rá a tiltás.

A michigani Calvin College bioetikusa, Dr. Hessell Bouma szerint az eset jól mutatja, milyen kockázatos a magánintézményekben történő kutatás, mely jóval azelőtt zajlik, hogy a többkörös rendeletalkotási procedúra után megjelenne a vonatkozó állami szabályozás.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!