Mária
-6 °C
-2 °C

Engedélyezik az EU-ban a génmódosított élelmiszereket

2002.10.18. 23:55
Négyévnyi tiltás után hamarosan engedélyezhetik az Európai Unió országaiban a genetikailag módosított élelmiszerek előállítását és árusítását. Bár az új szabályozás meglehetősen szigorú, a környezetvédők és egyes EU-tagállamok mégsem repesnek az örömtől.
Egy csütörtökön elfogadott szabályozás nyomán rövid időn belül az EU országaiban is engedélyezhetik a genetikailag módosított (gm) élelmiszerek előállítását és árusítását. A jövőben a gm termények előállítóinak külön is tanúsítaniuk kell, hogy termékeik nem károsítják sem a környezetet, sem a fogyasztók egészségét.

Nagy a szigor, nagy az öröm

Az EU tagállamai 1998-ban - bár nem hivatalosan - abban egyeztek meg, hogy nem engedélyezik a genetikailag módosított élelmiszerek forgalomba kerülését. Az 1998-as döntés előtt jóváhagyott 18 termék engedélye továbbra is érvényes, ám a később benyújtott kérelmeket már az új szabályozás alapján bírálják el, írta a New Scientist.

Azok a cégek, melyek gm termékeket szeretnének előállítani, szigorúbb szabályozás alá esnek: például több adatukat kell nyilvánosságra hozniuk, mint korábban. Ezen kívül piacra kerülés után is folyamatosan figyelniük kell a termékeiket, hogy észrevegyenek bármilyen előre nem látott következményt. Az engedélyezési procedúra egy-egy termék esetében akár évekbe is beletelhet.

Bár a szabályok igen szigorúak, a biotech támogatói mégis örülnek, hogy egyáltalán történt némi előrelépés. Egyébként a döntés egy gazdasági "háborút" is megelőzhet, az USA ugyanis úgy értékeli az európai ellenállást, mint a szabad piacba való beavatkozást.

A Food Production Daily című lap szerint a brit kormány elsősorban azért támogatja az engedélyezést, mert attól fél, hogy biotechnológiai ipara tönkremegy a késés miatt. A lap szerint az EU ezzel szemben attól tart, hogy az európai piacra készülő, gm termékeket gyártó hatalmas amerikai vállalatok perbe kezdhetek a korlátozás miatt.

Címkézni, nem címkézni

Két irányelv még elfogadásra vár: egyelőre nem jutottak dűlőre azzal kapcsolatban, hogy jelezzék-e a csomagoláson a gm-eredetet még akkor is, ha maga a termék már nem tartalmaz kimutatható gm alapanyagot (ez a helyzet például a génmódosított növényekből sajtolt olajak esetében). A britek véleménye szerint lehetetlen nyomon követni minden alapanyagot, így ennek az előírásnak nem lenne sok értelme.

Franciaország szerint viszont a jelzés feltétlenül szükséges, hogy a vásárlók el tudják kerülni ezeket a termékeket. "A brit kormány ismét a biotech ipar érdekeit helyezi a vásárlók és a környezet védelme elé. Hiszen mi másért elleneznék a gm-címkézést, amikor a többi állam mind támogatja azt?" - fogalmazott a Föld Barátai (Friends of the Earth) környezetvédő szervezet egyik munkatársa, Pete Riley a The Guardian-nek adott interjújában.

A másik vitatott kérdés a haszonállatok élelmezésével kapcsolatos, de valószínűleg az már nem lesz feltüntetve az állati eredetű termékeken, ha a jószág gm takarmányt kapott.

Akiknek nem annyira tetszik

A környezetvédők óvatosan, de viszonylagos elégedettséggel fogadták az új szabályokat, mivel azok a termékek folyamatos ellenőrzését is előírják. Azonban biztosítékot szeretnének arra nézve, hogy a gm növények nem fogják "megfertőzni" a hagyományosan termelő gazdaságok növényállományát, illetve arra is, hogy a termékek megfelelően fel lesznek címkézve. A környezetvédő csoportok egyébként nagy befolyással bírnak a közvéleményre: például a Föld Barátai tiltakozó akciói nyomán gyakorlatilag az összes brit szupermarket bojkottálta a gm élelmiszerek árusítását.

A döntés abban a hét tagállamban - köztük Olaszországban és Franciaországban -, ahol korábban a leghevesebben ellenezték a génpiszkálást, legalábbis vitákat gerjeszthet majd. Ez a hét állam nagy valószínűséggel országos szinten tiltja majd meg az árusítást, ha az új szabályozás hatályba lép.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!