Emőke
8 °C
19 °C

'Géngolyóbisokkal' mutatják ki az örökletes betegségeket

2004.09.22. 14:40
A nem túl távoli jövőben az ausztrál tudósok által alkotott "géngolyóbisokkal" egy csepp vérből könnyűszerrel meg lehet majd állapítani, hogy milyen betegségekre van a vizsgált személynek örökletes hajlama.
Az Australia's University of Queensland tudóscsoportja a napokban jelentette be, hogy a következő öt évben olyan készüléket fejlesztenek ki, amely gének ezreit képes igen rövid idő alatt tesztelni. A diagnosztikai berendezés árát harmincezer dollárra becsülik, olvasható a MedNovosztyi orosz nyelvű, egészségügyi témákra szakosodott honlapon.

Színparaméterek

A találmány Angus Johnston kutató ötletén alapszik, aki olyan parányi kvarcgolyócskákat - "géngolyóbisokat" - alkotott, amelyek átmérője nem haladja meg az emberi hajszál vastagságának egytizedét. Felületüket 10 nanométer szélességű barázdák szántják keresztül-kasul, amelyek szivacsként képesek felszívni a fluoreszcens festéket.

A "golyóbisok" mindegyikét valamilyen specifikus DNS-sel kezelik, azaz valamilyen örökletes betegségre vannak "kihegyezve". A felületüket borító DNS-láncok minden génje más-más egyedi színezést kapott. Amikor a vizsgált minta, például egy vércsepp genetikai anyaga valamilyen betegségre hajlamosító hibás gént tartalmaz, az egy meghatározott golyóbisra "ragad" rá, és egyúttal megváltoztatja annak színparamétereit.

A számítógépes színelemzés során a komputer állapítja meg, hogy mely géngolyóbisokról tükröződik vissza torzultan a fény, ezáltal kimutatva a vizsgált személy hajlamát valamely betegséghez. A készülék segítségével egy csepp vérből betegségek százairól lehet majd megbízható prognózist alkotni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.