Szabina
4 °C
12 °C

Megvan a századik magyar GPS-kincsesláda

2002.02.26. 09:51
Nagyot lépett előre a magyarországi geocaching mozgalom az elmúlt hónapokban. A decemberi üvöltő hideg és az ünnepek ellenére nem csökkent a lelkesedés a műholdas, GPS alapú kincskeresés iránt. Ez talán azzal is összefüggésbe hozható, hogy éppen a karácsonyi bevásárlások miatt sok új GPS tulajdonos jelent meg, akik természetesen nem voltak hajlandóak tavaszig várni, hogy belevessék magukat a geocaching őrületbe, és akár a hó alól is előássák azokat a bizonyos ládikókat.
A korán jött enyhülés pedig egyenesen szárnyakat adott nemcsak a keresési, de az elrejtési kedvnek is, így immár elképesztő módon 101 darab geoláda található az országban. Ez a szám annak tükrében különösen izgalmas, hogy a magyar oldal indítói eredetileg legfeljebb 30 láda elérését jósolták az első évben. Ehhez képest a mostani tömeget sikerült kilenc hónap alatt teljesíteni.

Eseményláda lett a századik

Miután többen is fondorlatos kamu-bejelentéssel próbálták biztosítani maguknak az áhított 100. elrejtés bejelentését, a Geocaching.hu oldal üzemeltetői döntöttek: ez a kabalisztikus láda nem lehet egyetlen játékosé, mert ez értelmetlen és esetleg konfliktusos viaskodáshoz vezetne, így legyen inkább mindenkié, az egész magyar geocaching közösségé.

A játék eredetileg is ismerte az "eventcache" fogalmát, amit a magyar harcosok nyelvújító ámokfutásukban eseményládaként illettek. Ez egy olyan különleges földrajzi pont (természetesen GPS-szel pontosan bemérve), ahol nem (csak) egy elrejtett ládikát talál a derék játékos, hanem a megbeszélt időpontban, szerencsés esetben egy csomó hasonszőrű elvetemült egyént, akik mind-mind minimum egy műholdas helyzetmeghatározó boldog tulajdonosai.

Bár a magyar geocaching eddigi történetét kalandos és eseményekben gazdag út jellemezte, "eseményládára" valamilyen rejtélyes okból kifolyólag eddig nem került sor. A századik láda így lett az első eseményláda is egyben.

Pusztavacs, az ország közepe

Nem könnyű egy ilyen országosan űzött (természetesen némi budapesti vízfejjel rendelkező) sport képviselőit egy pontra terelni, de a különleges földrajzi pontok iránt érzett mágikus vonzalom szerencsére ebben a helyzetben is kapóra jött: a pusztavacsi jeltorony mint az ország földrajzi közepe igazán alkalmas, és geocaching eredeti tematikájához (ti.: bizonyos földrajzi pontok kitüntetett jelentőséget kapnak) is közelálló találkozási pontot kínált.

Így sikerült február 23-án, egy borongós szombati kora délutánon legalább ötven lelkes kincskeresőnek a helyszínre sietni, ahol a szokásos "topictalis" rituálékon, egymás nickjeinek és off-line fizimiskáinak megfeleltetésén túl a megjelenteknek egyéb bokros teendőjük is akadt. A jeltorony közelében - természetesen ezúttal egy különösen pontosan bemért ponton - faragott emléktáblát szúrtak a földbe valamennyi résztvevő aláírásával.

Napló és fénykép a ládában

A rend kedvéért egy szabványos geoláda is került a helyszínre, hogy a későn érkezők is tudják a már megszokott módon "logolni" megjelenésüket az otthagyott naplófüzetben, illetve megtekinthetik a tömeges elrejtésről készült, hirtelen előhívott fényképet.

A geocaching elképesztő hazai térhódítása mindenekelőtt a szorgos elrejtők és keresők érdeme. Mindeközben azonban a magyar oldal fejlesztői sem tétlenkedtek: a fejlesztők csapata egy újabb taggal bővült, aki térinformatikai és mobilkommunikációs tapasztalatokat dobott be a közösbe.

Interaktív kincsestérkép

Az elmúlt időszakban alig telt el hét jelentős fejlesztés nélkül. Ezek közül is talán a legfontosabb, hogy már rendelkezésre áll olyan interaktív, egész Magyarországot bemutató térkép, amelyen valamennyi ládika egyszerre látszik, és rájuk kattintva előcsalhatók a részletek is. Ez a megjelenítési mód egyben arra is alkalmas, hogy kimutassa: bizonyos tájakon, így a Budai hegységben vagy a Bakonyban kiemelkedően népszerű a geocaching, viszont még mindig érthetetlenül nagy területek szinte teljesen érintetlenek.

Tovább fejlődtek a ládákat és felhasználókat érintő különböző statisztikai lekérdezések, informatívabbá váltak a ládaleírások és még több képnek kapott helyet, ezúttal már a ládák megtalálásáról is. Nagyon sok funkció már WAP-os eléréssel is rendelkezésre áll, így akár az elrejtést, akár a megtalálást már egy távoli kilátó tetejéről is lehet adminisztrálni, így akinek GPS-szel kombinált mobiltelefonja van, annak egy pillanatra sem kell elszakadnia imádott fétisétől.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!