Zalán
6 °C
19 °C

Komoly halpusztulás a Szamos román szakaszán

2002.09.23. 11:17
Jelentős halpusztulást okozó szennyezés történt a hét végén a Szamos folyó romániai szakaszán. A illetékes román szakemberek szerint a mérgező anyag remélhetőleg már nem jut át a határon Magyarország területére. Négy mázsa döglött halat fogtak ki a folyóból, a horgászok szerint az idei fiatal halállomány nagy része elpusztult.
A hétfői román lapok beszámolói szerint a szennyezést feltehetően a Kolozs megyei Dés papírgyárából tisztítás nélkül kiengedett ipari szennyvízében levő mérgező anyagok okozták. A mérgezés végigvonult Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megyén. Vasárnap Máramaros megyében Sülelmed község közelében hatalmas, különleges hálót feszítettek ki a vízügyi, környezetvédelmi és civil védelmi hatóságok, hogy felfogják az elpusztult halakat.

Négy mázsa döglött hal

Az eddigi adatok szerint közel négy mázsa haltetemet gyűjtöttek össze. A lapok szerint több helybéli település lakói is igyekeztek kihalászni a halakat. A Máramaros megyei sporthorgász-egyesület igazgatója szerint a szennyezés miatt az idei fiatal halállomány nagy része elpusztult.

Ismeretlen mérgező anyag

A Szatmár megyei vízügyi hatóságok úgy tájékoztatták hétfőn az MTI-t, hogy az eddigi laboratóriumi vizsgálatok még nem tudták megállapítani, milyen mérgező anyag került a folyóba. Az illetékesek folyamatosan vizsgálják a víz minőségét, és ha a szennyezettség meghaladja az engedélyezett határértékeket, délután hivatalosan értesíteni fogják a magyar hatóságokat. A romániai szakemberek szerint a mérgezés hétfő éjfél körül érhet a határszelvénybe, de azt remélik, hogy a mérgező anyag addigra már teljesen felhígul a folyó vizében.

Másfél milliós bírság

A dési papírgyárnál idén júliusban a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái végeztek méréseket, és megállapították, hogy az üzem komoly mértékben szennyezi a környezetet. A román lapok szerint, ha bebizonyosodik, hogy a papírgyár okozta a Szamos szennyezését, az üzemet 150 millió lej (körülbelül 1,2 millió forint) környezetvédelmi bírsággal sújthatják.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!