Gyöngyi
2 °C
13 °C

Magassági rekordot döntött a napelemes repülő

2001.08.14. 14:52
A Helios, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) napelemes, távirányítású repülőgépe hétfőn délután 28 kilométernél magasabbra jutott, és ezzel megdöntötte a légcsavaros, és a lökhajtásos repülőgépek magassági rekordját egyaránt.
A hatalmas, bumeráng alakú, 82 méteres fesztávú szárnnyal ellátott szerkezet sajátossága, hogy légcsavarral működik, a repüléshez szükséges energiát pedig a napfényből nyeri. Tizennégy properelljének a forgatáshoz napelemtáblák szolgáltatják az "üzemanyagot". A szerkezet 20 mérföldet tesz meg óránként, és huzamos ideig tartózkodhat a világűr peremén - napelemei egy újratölthető akkumulátorban raktározzák az áramot, ezért éjszaka is fent maradhat, és gyakorlatilag addig repülhet, amíg el nem öregedik.

Helios
A tervek szerint a későbbiekben a távvezérlésű légi járműt 50 kilométer magasságra is feljuttatják. A gép képes lesz akár fél évet is a levegőben tölteni leszállás nélkül. (Most még csak 14-16 órás kísérletet végeznek vele.) A NASA szakembereinek reményei szerint a Helióst különleges tulajdonságai révén számos területen hasznosíthatják majd, egyebek között - a műholdakhoz hasonlóan - légkörfigyelésre, időjárási előrejelzésre, centiméteres felbontású légi fényképek készítésére, vagy távközlési átjátszó állomásként is bevethetik. A "szegény ember műholdjának" szánják, fejlesztői szerint az 1 millió dolláros szerkezet költséghatékony alternatívája lehet a drága távközlési műholdaknak.

A repülőgépet ezúttal is, mint legutóbbi júliusi tesztelésekor, a Hawaii-szigetekről indították. Első, sikeres tesztrepülésén 23 kilométer magasba emelkedett - a magassági rekordok megdöntésén túl a NASA azt is bizonyítani szeretné, hogy a légcsavaros repülés lehetséges a Marson is, ahol az atmoszféra légnyomása megegyezik a Föld fölött 30 kilométerrel mért értékekkel.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!