Piroska
-12 °C
-2 °C

Felrúgja a fizika törvényeit az új energiaforrás

2005.11.17. 09:30
Az eljárás szennyezés nélkül, egyszerű vízből ezerszer annyi hőt termel, mint amennyi hagyományos üzemanyagok elégetésével nyerhető. A kulcs egy olyan hidrogénatom, amelyben az elektron olyan pályán mozog az atommag körül, ami a kvantummechanika szerint lehetetlen.

A titokzatos hidrínóerőmű prototipusát Randell Mills építette meg, aki orvostanhallgató a Harvardon, de villamosmérnöki tanulmányokat is folytatott az MIT-n. Mills a Guardiannék elárulta, hogy a találmány hasznosítására alapított cége, a Blacklight Power mögött több tízmillió dollár befektetői pénz torlódott fel.

A szuperenergiaforrás különös vonása, hogy a fizika ma ismert törvényeinek ellentmondó folyamatok mennek végbe benne. Azt azonban, hogy a dolog működik, független kutatók is megerősítették. Mills közlése szerint 50 független kísérleti beszámoló és 65 tudományos cikk szerint is neki van igaza.

Mills energiaforrása egy hidrínónak nevezett különös hidrogén. A hidrogénatom kifejezetten egyszerű: magja egy proton, amely körül egy elektron köröz. A hidrínó is ilyen, annyi különbséggel, hogy az elektron pályája közelebb van az atommaghoz. A fizika mai állása szerint ez lehetetlen: a két részecske elvben egy adott távolságnál nem lehet közelebb egymáshoz. Amikor hidrogén hidrínóvá alakul, nagy mennyiségű energia termelődik.

Mills szerint az egyetlen lehetséges magyarázat, hogy a kvantummechanika 50-60 esztendős elméletei néhol hibásak. Ezen a megállapítása miatt komoly flamewarba keveredett az Európai Űrügynökség fizikusával, Andreas Rathkével, amelynek során kölcsönösen megállapították, hogy a másik kisiskolás matematikai hibákat követett el.

A helyzet ugyanakkor, hogy bizonyos szóbeszédekből arra következtetnek, hogy Mills cégének befektetői amerikai energiavállalatok. Az pedig tutira ismert, hogy a Nasa pénzelte a Blacklight kutatását, hatékonyabb rakétatechnológia reményében.

A tudományos gazdasági elemzés szerint míg a szénerőművekben 5 cent, az atomreaktorokban 6 cent egy kilowattóra energia megtermelésének költsége, addig a Mills-féle energiaforrás esetében 1,2 centbe kerül ugyanez - ráadásul a hidrínóenergia gyakorlatilag nem szennyezi a környezetet.

Az előrejelzések szerint az első hidrínómeghajtású eszköz egy négy éven belül piacra kerülő vízmelegítő lesz.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.