Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Meglepően okos volt a hobbit

2005.03.04. 16:29
Kapcsolódó cikkek (1)
Az emberszabásúak eddig ismeretlen fajához tartozik a Hobbitnak becézett Homo floresiensis, amelynek csontjaira 2003-ban bukkantak egy indonéz sziget barlangjában.

A szkeptikusok szerint a tavaly ősszel bemutatott lelet egy mikrokefáliás pigmeus maradványalehetett - az amerikai, ausztrál, indonéz kutatók összehasonlító vizsgálatok szerint azonban egyáltalán nem erről van szó.

Az antropológusok szerint a 18 000 éves csontváz egy körülbelül egy méter magas felnőtt nőé volt, a modern emberének harmadára rúgó agytérfogattal.

Mi van a koponyában?

A kis kópé
Az antropológusok megállapították, hogy a Tolkien népszerű fantasyjének protagonistáiról elnevezett hobbit az emberszabásúak családjába tartozik. Nevét lakhelyéről, Flores szigetéről kapta.

Bár a hobbitember agyából semmi sem maradt, a kutatók a koponya belsejének vizsgálata alapján megállapíthatták agyi struktúrájának jellegzetes vonásait.

A washingtoni kutatók a National Georgraphic Society segítségével megszerezték a koponya másolatát és komputeres tomográfiával és 3-D modelleken tanulmányozták a koponyaüregét, amelyet összehasonlítottak a modern emberével, a csimpánzéval és a homo erectuséval. Az emberi koponyák között mikrokefáliás személy és pigmeus koponyája is volt.

Egyéni jellegzetességek

A tudósok szerint kizárható, hogy a Homo floresiensis örökletes betegségben szenvedett volna. Agya leginkább a Homo erectuséhoz hasonlított - vagyis elég fejlett volt és a magasabb gondolkodási funkciókkal rendelkezett. A hobbit arányai azonban jobban hasonlítottak az Australopitecuséhoz, mint egy kicsinyített Homo erectuséhoz.

A Science magazinban megjelent tanulmány tovább tüzelheti a Hobbit elmebeli képességeivel kapcsolatos vitát. Az előember különös tulajdonsága, hogy csimpánz méretű agya ellenére kőszerszámokat és tűzhelyet használt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!