Ágnes
-13 °C
0 °C

A Holdról hoznák a fúziós erőművek üzemanyagát

2006.04.13. 16:24
A Földön kevés hélium-3 található, ezért kilógrammonként négymillió dollárba kerül. Pedig a fúziós erőműveknek ez lenne a legjobb üzemanyag, így egyszerűbb lenne a Holdról ideszállítani a nemesgázt.

Az Egyesült Államok, Kína és az Orosz Államszövetség is űrhajósokat akar küldeni a Holdra, de a nekibuzdulás ezúttal nem annyira a presztízzsel, mint inkább azzal függ össze, hogy nagy haszonnal kecsegtet egy Holdon nyitandó bánya - írta a Die Welt című német lap.

Olcsóbb a Holdról

A Hold kőzete relatíve sok hélium-3-at tartalmaz,amely a Földön roppant ritka, ugyanis a nemesgáz Földünkön előforduló két változatából 99,99987 százalék hélium-4. A hélium-3, amelyet napjainkban például kutató-laboratóriumokban a különlegesen hideg hőmérsékletek előállításához használnak, olyan drága, hogy egy kilogramm 4 millió dollárba is kerülhet!

A Holdon lévő hélium-3 azért annyira csábító, mert a jövő erőművének jósolt, ún. fúziós erőművek fűtőanyaga lehetne. Franciaországban már építik az Iter nevű fúziós reaktort, amelyben a hidrogén-izotóp deutérium és trítium olvad majd össze, de még több energiát lehetne előállítani, ha helyettük két hélium-3 atom fuzionálna

Műszakilag azonban ez még nagyobb követelményeket támaszt, ugyanis a reaktorban az eddig tervezettnél is nagyobb hőmérsékletre lenne szükség. Ráadásul a hélium-3-ból a Földön nincs elegendő. Így az első generációs fúziós erőművek, amelyek legkorábban az évszázad közepén szállíthatnak áramot, mindenképpen deutérium-trítium erőművek lesznek. A fizikusok második lépésként tervezik a deutérium és a hélium-3 fúzióját, hogy aztán végül a harmadik erőmű generációban fűtőanyagként csak hélium-3-at alkalmazzanak.

Tartályokban

Ennek természetesen az az előfeltétele, hogy addigra sikerüljön az értékes nemesgázt a Holdról a Földre szállítani. Elvileg ez nem tűnik túl bonyolultnak. A holdkőzetet a napenergia segítségével föl lehetne annyira melegíteni, hogy a héliumgáz kiszabaduljon, ezután már "csak" össze kell gyűjteni, tartályokba zárni és a földre szállítani.

A hélium-3-mal működő fúziós erőművek egyrészt sokkal hatékonyabban használnák fel az energiát, ezen kívül azonban még egy óriási előnnyel rendelkeznének: egy hélium-3 erőmű a trítiummal ellentétben nem radioaktív. Ráadásul a deutérium és a trítium fúziójánál nemcsak energia keletkezik, hanem gyors neutronok is. Ezek óhatatlanul beleütköznek az erőmű konstrukciós anyagába és ott radioaktivitást indukálnak, ami úgy száz évig meg is marad.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.