Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Génblokkolással gyógyítható az elhízás

2002.10.31. 12:10
Egy biotechnológiai cég azonosított egy újabb, elhízásért felelős gént. Bár korábban már több hasonló gént is találtak, a HOB1 felfedezése jelentősebb lehet a korábbiaknál, mivel a cég népességfelméréses vizsgálattal, emberekben azonosította azt, nem pedig állatkísérletek során. A gén felépítése olyan, hogy viszonylag könnyen kifejleszthető olyan gyógyszer, mellyel eredményesen kezelhető lenne ez a betegség.
A Myriad Genetics nevű biotechnológiai cég bejelentette, hogy talált egy újabb olyan gént, mely felelős lehet az elhízásért. A felfedezés jelentősebb lehet, mint a korábbi "kövérség-gének" azonosítása, mivel a Salt Lake City-ben található cég egy viszonylag zárt populációban vizsgálta a gén előfordulását, nem pedig állatkísérletek során. Ez utóbbiaknak ugyanis sokszor nincsen gyakorlati haszna emberek esetében, írta a Reuters.

Homogén népesség

A Myriad több száz családon végzett genetikai vizsgálatot a genetikailag viszonylag homogén népességű Utahban. Számos család már nemzedékek óta itt él, génállományuk így kevésbé változatos, ezért a kutatóknak jóval egyszerűbb volt a mutáns génnel rendelkezőket kiszűrni úgy, hogy egy családon belül összehasonlították azoknak a DNS-ét akik el voltak hízva és azokét akik nem.

A gén azonosításával a cég egyúttal egy fontos molekuláris összefüggést is feltárt az elhízás és a cukorbetegség között.

A túlműködést kell kompenzálni

A HOB1 jelű gén struktúrája olyan, hogy viszonylag könnyen kifejleszthető olyan gyógyszer, mellyel eredményesen kezelhető lenne az elhízás. A Myriad hasonló népességfelmérést alkalmazott az elmúlt években, hogy megtalálja az emlő- és a petefészekrákot okozó génmutációkat.

Bár a fenti betegségeket okozó BRCA1 és a BRCA2 nevű gének ellen igen nehéz lenne gyógyszereket kifejleszteni, felfedezésük mégis hasznos diagnosztikus eszköz. Azok, akiknél ezek a gének sérültek, jóval nagyobb eséllyel betegedhetnek meg emlő- vagy petefészekrákban.

A cég szerint a BRCA génekkel ellentétben az elhízás génjének a struktúrája olyan, hogy működése befolyásolható lenne egy kis molekulájú hatóanyaggal. Azért is könnyebb ilyen gyógyszerek előállítása, mert a gén túlműködését kell kompenzálni, ez pedig jóval egyszerűbb, mint az alulműködő gének serkentése.

Magas arány

A felfedezés csak az első lépés a HOB1 gén és az elhízás közötti kapcsolat kutatásában. A Myriad megállapította, hogy a gén egy bizonyos protein túltermelésében játszik szerepet, de azt még nem tudják, hogy magának a proteinnek pontosan mi a feladata. Azt sem tudják még pontosan, hogy a HOB1-gyel rendelkezőknek pontosan hány százaléka küzd az elhízással, de az arány valószínűleg magas.

"Jókora munka áll még előttünk, mire megértjük, hogy a génmutáció milyen élettani folyamatok révén okoz elhízást" - mondta a cég szóvivője, William Hockett. - Nagyon korai szakaszban vagyunk és a klinikai tesztek még előttünk állnak. A Myriad szerepe valójában csupán annyi, hogy kifejleszti a gyógyszert, kimutatja a hatékonyságát, aztán leszerződik egy nagy gyógyszergyártó céggel"

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!