Ágnes
-11 °C
-4 °C

Kizárja a hőt az új ablaküveg

2003.06.24. 12:37
A fülledt levegőjű acél-üveg irodaépületek hamarosan jobban fognak hasonlítani a hűtőszekrényekre, mint a melegházakra. Ausztrál kutatók ugyanis kifejlesztettek egy ablaküveget, amely tökéletesen átereszti a napfényt, de a hő nagy részét kizárja.
Stefan Schelm és Geoff Smith a Sydney Műszaki Egyetemen kifejlesztettek egy olcsó polimert, amely két üvegtábla közé helyezve kizárja azokat a hullámhosszakat, amelyek felmelegítik a lakásokat és az irodákat. Ezek a fények a vörös fény alatti tartományban találhatóak. Az új anyag egy bizonyos szögből nézve homályos kékes árnyalatú; más irányból kissé zöldes, de teljesen átlátszó.

A hő 95 százaléka kint marad

A jelenlegi napsugárzást kontrolláló üvegbevonatok nagyon drágák és nem kimondottan ízlésesek. A drágább változatokban vékony ezüstrétegek nyelik el az infravörös sugárzást, az olcsóbbakban ugyanezt a feladatot különböző színezőanyagokkal vagy festékekkel oldják meg. Ezek szétszórják a napfényt, és homályos füstös színűvé teszik az üveget.

Az új réteg kulcsfontosságú összetevője a lantán-hexaborid (LaB6), amely elnyeli az infravörös sugárzást. A 20-200 nanométer átmérőjű LaB6 szemcsék egy műanyag bevonatban találhatóak, amelyet két üvegtábla közé préselnek. A látható fény hullámhosszánál kisebb részecskék nem szórják szét erősen a napfényt, sőt, nagyon elszórtan találhatóak meg a műanyagban, amely ennek köszönhetően igen átlátszó marad.

Az anyag igen hatékonyan működik: amikor a hozzáadott réteg 0,02 százaléka LaB6, akkor az összes infravörös fény öt százalékát ereszti át, míg egy átlagos műanyag filmréteg esetében ez hetven százalék.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!