Mária
-7 °C
3 °C

Tíz éves a Hubble űrteleszkóp

2000.04.27. 20:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Több mint tíz év kellett hozzá, hogy az álom megvalósuljon, és a csillagászok végre az űrben keringő teleszkóp segítségével vizsgálhassák az univerzumot. Az ötlet nem új keletű, a tudósok már régóta vágytak egy olyan eszközre, amelynek segítségével a légkör zavaró hatásait kizárva tudják vizsgálni a csillagokat, a furcsa csak az, hogy ilyen sokáig tartott létrehozni.

A HST története

A Hubble űrteleszkóp10 év
1927-31 között fedezte fel Edwin Hubble, hogy a galaxisok távolodnak egymástól. Ezzel a felfedezéssel jutottak el a tudósok az ősrobbanás elméletéig, mely szerint a világegyetem egy kis helyen összepréselt anyagból, robbanással jött létre. És innentől egy fontos kérdés került előtérbe; az univerzum kora. A csillagászok régóta szeretnék megtudni, hogy mennyi ideje létezik a világegyetem, ehhez jutottak egy lépéssel közelebb, mikor a Hubble Űrteleszkóp építésébe fogtak.

1920-ban Hermann Oberth az űrutazás úttörője egy olyan teleszkóp terveit vázolta fel, amely a Föld körüli pályán keringve kutatja a világegyetemet. Az 50-es és 60-as években több terv is készült, de egyikből sem lett semmi. De a 70-es években beindult egy terv, és az egész tudóstársadalom egy űrbéli teleszkópról kezdett beszélni. A készüléket Hubble-nak keresztelték el, a tudós tiszteletére. Habár mérete földi társai alatt maradt mégis sokkal messzebbre volt képes ,,látni", és azzal kecsegtetett, hogy végre felbecsülheti az űr méretét.

A névadó

Edwin Hubble amerikai asztrofizikus 1889-1953-ig élt. Ő volt az első, aki feltételezte, hogy a sajátunkon kívül létezik még több galaxis is. Valamint először mondta ki, azt a ma már bizonyított elméletet, hogy világegyetemünk tágul.

A teleszkóp tervezett felbocsátását sajnos el kellett halasztani az 1986-os Challenger katasztrófa miatt. A Hubble-nak évekig kellett várnia, a világ legnagyobb, minden szennyeződéstől mentes helyiségében, hogy végre pályára állhasson. Míg végül 1990. április 24-én, azaz pontosan tíz éve a Discovery legénysége útjára bocsátotta a Föld körül.

Minden kezdet nehéz

1995-ben a Hubble készítette fénykép
Egy valóra vált álom, ez jellemezte a Hubble-t. Csillagászok hada figyelte lélegzetvisszafojtva felvételeit, legyen az akár egy szupernova, vagy egy szonda becsapódása a Jupiterre. De sajnos semmi sem tökéletes, a pályára állás után két hónappal fedezték csak fel, hogy a távcső rosszul fókuszált a tükör rossz csiszolása miatt, ezért kamerái nem készíthettek tiszta képeket. Újabb három évet kellett várni, mire néhány űrhajósnak sikerült kijavítani a problémát. De ezután már semmi sem állhatott a haladás útjába. A Hubble megkezdte 20 évig tartó küldetését az űrben.

Ez a küldetés rendkívül sokat jelentett a tudomány világában, hiszen ember még sosem kaphatott ilyen képet a világegyetem működéséről, és még sosem járt ilyen közel ahhoz hogy megfejthesse keletkezésének titkát. Ahogyan David Leckrone, a NASA kutatója mondta; ,,Azóta, hogy Galilei 1609-ben egy kis távcsövet az ég felé fordított, nem forradalmasította még semmi ennyire az ember világról alkotott képét." A Hubble sok olyan eseményt fényképezett le, melyek segíthetik megérteni az univerzum keletkezését, és megbecsülni annak korát.

Hubble történelem

1977 - Megkezdődik a Hubble tervezése
1985 - Elkészül a Hubble, az első űrteleszkóp
1990 április 24 - pályára állítják a teleszkópot
1990 május 18 - a Hubble az első felvételeket sugározza
1993 - űrhajósok korrekciós optikát helyeznek fel
2000 április 24 - 10 éve úton a Hubble
2010 - A Hubble küldetésének tervezett vége

Az Abell 2218 nevű galaxis halmazról készített felvételein először láthatta emberi szem tisztán, amint egy hatalmas tömeg gravitációs ereje eltéríti a fényt. Ez a kép bejárta a szakmát és a világsajtót is, lenyűgözve mindenkit, a professzortól kezdve az amatőr csillagászig. De az Abell 2218-ről készült felvételek nem az egyedüliek, amelyek bámulatra méltóak. Más csodálatos fotók is készültek a Sas csillagködről készült felvételek egy olyan por- és gázfelhőt örökítenek meg, amelyben csillagok formálódnak. Ez a kép már nemcsak a szakmabelieket és a műkedvelőket ragadta meg, hanem még a csillagászathoz kevésbé értő laikusokat is, fantasztikus színei, alakzatai mintha egy megkomponált festmény részei lennének. Ezeken kívül a Hubble megörökítette csillagok halálát is, szupernóvákat és azok következményeit fotózva szolgált új információkkal a kutatók számára.

A HST eddigi mérlege

13670 vizsgált objektum
271000 megfigyelés
2600 a Hubble megfigyelésein alapuló tudományos tanulmány

De ha a Hubble-nek van feladata, az az, hogy kiderítse, mennyi idős is az univerzum. A Hubble felbocsátása előtt a tudósoknak problémát jelentett a világegyetem pontos nagyságának és korának meghatározása. Mára már a HST adatainak birtokában bátrabban tippelhetnek, de még most is csak tippelhetnek, hiszen a végső megoldástól még távol van a tudomány. A jelenlegi kutatások csupán 10%-os pontossággal tudják megbecsülni az univerzum korát, mely az adatok birtokában körülbelül 13,7 milliárd év lehet.

A modern tudomány csodája

HST tények

Megépítése 1,5 milliárd dollárba került. 5 emelet magas és 12,5 tonna súlyú. Pályája 600 kilométerrel a Föld felett ível. Óránként 28000 kilométert tesz meg.

A Hubble kétségkívül egyike a modern tudomány csodáinak - mondta David Leckrone, és ezzel az állítással senki sem szállhat vitába. A Hubble névadójának minden elméletét igazolta, és a tudósok még nagyobb jelentőségű felfedezéseket jósolnak a következő 10 évre. De már nem állnak meg itt, hiszen tervezik a következő, még nagyobb és jobb űrteleszkópot. A Hubble utódja elvileg az űr olyan területeit is megmutathatja, amelyek ez idáig látótávolságon kívül estek. Martin Ward professzor, a teleszkópot tervező csoport vezetője szerint az új készülék segítségével közelebb kerülhetnek annak megállapításához, hogy vajon létezik-e élet a Földön kívül. Habár valószínűleg nem talál a Földhöz hasonló bolygót, mivel azok kicsik, elképzelhető, új Jupiter típusú égitestek felfedezése.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.