Zalán
6 °C
19 °C

Erős hurrikánszezon várható

2006.05.23. 13:01
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Egyesült Államok klímaügynöksége szerint az idei atlanti hurrikánszezon a tavalyihoz hasonlóan "túl lesz a normális szinten". A tizenhat nagy viharból négy-hat lehet kiemelkedően erős.

Tizenhárom-tizenhat vihar várható a június elseje és november harmincadika között tartó időszakban az atlanti térségben, jósolja a NOAA, az Egyesült Államok óceán- és atmoszférahivatala. Ezek közül várhatóan tízből fejlődik ki hurrikán, amelyek között négy-hat nagy a NOAA kategóriái alapján hármas vagy nagyobb erősségű hurrikán lesz.

Az átlagosnál erősebb szezon

A hurrikán

A hurrikán, más néven trópusi ciklon, olyan viharrendszer, amely saját, alacsony nyomású középpontja körül forog. A ciklont a nedves levegő felemelkedésével és kondenzációjával járó hő mozgatja. A trópusi ciklont a Karib-tenger térségében hurrikánnak, a Csendes-óceán környékén tájfunnak nevezik.

Ugyanakkor a jelentés szerint ebben az évben kisebb lesz az aktivitás, mint a tavalyi tragikus szezonban, a pusztító Katrina hurrikán idején.

"A NOAA a normális értékekhez képest erősebb hurrikánszezonra számít. A szezonális átlag tizenegy vihart jelent, amelyek közül rendszerint hat fejlődik hurrikánná. A hat közül kettő szokott hármas vagy annál nagyobb kategóriába esni. A NOAA emberei azon dolgoznak, hogy a jövőben minden eddiginél pontosabb előrejelzéseket készítsenek" - mondta Conrad Lautenbacher, a NOAA altengernagya, az ügynökség adminisztrátora a BBC-nek.

A tavalyi szezon jóval az átlag feletti értékeket produkált, 28 vihar pusztított az atlanti térségben, közülük 15 fejlődött hurrikánná. A NOAA korábban csupán kilenc hurrikánt jelzett előre a 2005-ös időszakra.

Katrina: 1300 halott, 96 milliárd dolláros kár

Tavaly a legerősebb hurrikán a Katrina volt, ami több mint 1300 embert ölt meg, és víz alá temette New Orleans területének nyolcvan százalékát. A katasztrófa teljes anyagi kárát 96 milliárd dollárban állapították meg. Lautenbacher szerint kutatási órák ezrei garantálják, hogy ebben az évben pontosabb előrejelzést nyújtson a hivatal. "Az ötnapos előrejelzésünk ma sokkal pontosabb, mint a háromnapos előrejelzésünk volt tíz évvel ezelőtt" - hivatkozott a folyamatosan fejlődő kutatási eredményekre.

A NOAA egész nyáron hurrikánfigyelő információs oldalt vezet szájtján, amelyen tájékoztatja az érdeklődőket az aktuális helyzetről.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.