Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Szén-dioxid-faló őserdei növény

2003.02.24. 16:40
Egy brazil botanikus felfedezése révén állítólag hatékonyan lehetne csökkenteni a légkör szén-dioxid-tartalmát. Az 500 évet is megérő jatoba növény akkor nő a legjobban, amikor a mostani adag dupláját kapja.
A Sao Paolo-i Marcos Buckeridge által felfedezett jatoba, vagy másik nevén hymenaea, egy olyan őserdei növény, amely legjobban a szén-dioxidban dús éghajlaton nő. Mivel a szén-dioxid az egyik fő felelős az üvegházhatás kialakulásáért, a növény tökéletes fegyver lehetne a globális felmelegedés elleni harcban.

Ötszáz évig is elél

"A jatoba palántáit két részre osztottuk: az első csoportot a mostani, átlagosnak számító (360 mg szén-dioxid / 1 millió liter levegő) koncentrációjú sátorban, a másodikat pedig a 2075-re jósolt (720 mg / 1 millió liter) levegő-összetételnek megfelelő sátorban neveltük" - jelentette ki Buckeridge professzor a BBC-nek. "Azt tapasztaltuk, hogy a magasabb szén-dioxid-artalmú sátorban közel kétszer akkorára nőttek a növények" - tette hozzá a botanikus.

A kutatók szerint a fa, amely akár még a tekintélyes 500 éves kort is megérheti, talán nemcsak a szén-dioxidot tudja nagy mennyiségben felvenni, de más káros légköri anyagokat is. A tudós elképzelése szerint a fa tömeges ültetése sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás, mint az eddigi ökológiai tervek, amelyek megvalósításához komoly politikai és gazdasági változások szükségesek, hiszen sokáig tart, míg a világipar át tud váltani a környezetbarát termelésre.

A génátültetés lehetősége is felmerül

Persze önmagában a jatoba nem lehet megoldás a globális felmelegedés problémájára, mivel nagyon sokáig tart, amíg eléri a felnőttkort, amikor a leghatékonyabb a károsanyag-feldolgozásban. De a professzor állítása szerint a fa képességét, mellyel felveszi a szén-dioxidot a levegőből, esetleg izolálni lehetne, és így lehetőség nyílna arra, hogy más növények is a jatobához hasonlóan viselkedjenek.

Persze ez az elképzelés rögtön felveti a genetikailag módosított növényekkel szembeni idegenkedést. "Nem állítom, hogy ültessük körbe magunkat genetikailag módosított fákkal, de felkészülteknek kell lennünk. Nem tudhatjuk, ténylegesen, hogy mennyi lesz a szén-dioxid-koncentráció 75 év múlva" - tette hozzá Buckeridge.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!