Móric
9 °C
18 °C

Jelbeszédes avatár

2007.09.22. 21:30
Kapcsolódó cikkek (2)
A képernyőn látható animált figura brit jelbeszédre fordítja az elhangzottakat. A bármely ország speciális jelbeszédére adaptálható technológia lehetővé teszi azt is, hogy üzleti vagy oktatási témájú előadásunkat digitális karakterek tolmácsolják siketeknek és rosszul hallóknak.

A SiSi (Say It Sign It, „mutasd, jelezd”) rendszert az IBM, a Kelet-angliai Egyetem Virtuális emberek csoportja és az Egyesült Királyság legnagyobb jótékonysági szervezete, az RNID együttes erővel hozták létre. A beszédet automatikusan alakítja át jelbeszéddé (BSL, British Sign Language), amit aztán az avatár értet meg a halláskárosultakkal.

Munkában az avatár

SiSi több technológiát integrál magába: az elhangzottakat beszédfelismerő modul szöveggé konvertálja, amit a rendszer gesztusokká alakít, az animált fő azt adja elő.

Az avatár a képernyő sarkában jelenik meg. Bármilyen monitort használhatunk: asztali számítógépet, laptopot, televíziót, üléstermi megjelenítőt, előadótermi óriáskivetítőt, stb. A felhasználó dönti el, milyen küllemű és méretű digitális karaktert óhajt látni.

Az új technológiával lehetőség nyílik, hogy a halláskárosultak ne csak egyes televízió-műsorokat nézhessenek (húsvér emberek tolmácsolásában), hanem különböző előadásokat is: az előadó mögötti képernyőn megjelenik az avatár, és végzi munkáját. A két megoldás (a Homo sapiens, illetve a digitális „ember” jelbeszéde) tökéletesen kiegészíti egymást. És az is megesik, hogy a megszokott „tolmács” nem ér… Virtuális megfelelőjével ilyesmi nem fordulhat elő.

Az esélyegyenlőség felé

„Az IBM a társadalom minden tagja számára hozzáférhető és használható infokommunikációs megoldásokat igyekszik kidolgozni” – nyilatkozta Andy Stanford-Clark (IBM Hursley). – „A technológiában benne rejlik a potenciál, hogy megkönnyítse a siketek életét. A televíziós közvetítések automatikus jelbeszédre fordítása mellett, a rádiós hírek és beszélgető műsorok világhálós elérhetősége jócskán kitágítja a közönség körét. Az automatizált beszéd-átiratok a mobil hálózatok könnyebb felhasználásához vezetnek.”

Guido Gybels, az RNID Új Technológiák igazgatója szintén elégedett. A fejlesztés révén az információs társadalom több vívmánya jut el a halláskárosultakhoz, közelebb kerülünk az oly gyakran emlegetett esélyegyenlőséghez. Ugyan hosszú utat kell még megtenni, de SiSi példáján mások is felbátorodhatnak.

John Glauert, a Kelet-angliai Egyetem számítástudomány professzora az UEA avatár-jelbeszéd technológiájának izgalmas kivitelezését látja a rendszerben.