Ákos, Bátor
-1 °C
12 °C

Óriási jégyhegykarambol várható napokon belül

2005.01.11. 13:26
Az Antarktisz partjainál sodródó, százhatvan kilométer hosszú B-15A jéghegy hamarosan nekicsapódhat a Drygalski-jégnyelvnek, ami a jégnyelvet valaha ért legnagyobb ütközés lehet.

A százhatvan kilométer hosszú B-15A jéghegy napokon belül nekiütközhet a Drygalski-jégnyelvnek. Bár a jéghegy mozgása az utóbbi napokban lelassult, a NASA szerint január 15-ig bekövetkezik az ütközés.

Az Aqua és Terra nevű műholdak felvételeket is készítettek a közelítő jégtömegekről, a róluk készült animáció a NASA oldalán megtekinthető. Az oldalon a New York-i Long Island méretéhez hasonlítják a B-15A-t.

Roncsderbi

Robert Bindshadler, a NASA Goddard űrkozpontjának egyik kutatója szerint ez lesz a világ "egyik legjobb roncsderbije". A jégnyelv sokkal nagyobb ütközésre számíthat, mint ami valaha is érhette. Az találkozás biztosan "behorpasztja majd az ütközőiket" - mondja a sporthasonlatról lemondani képtelen Bindshadler. A jégtömegek szélei valószínűleg fölgyűrődnek, és a jégtörmelék összegyűlik a Ross-tengerben. De ha a B-15A eléggé felgyorsul az ütközés előtt, megeshet, hogy a Drygalski-jégnyelv egyszerűen leszakad.

A háromezer négyzetkilométer területű B-15A a legnagyobb a Ross-jéghátságból levált és azóta tovább darabolódott hatalmas jéghegy darabjai közül. Az eredeti jéghegy 2000 márciusában vált el a hátságtól.

Megnyílhat az út

A B-15A miatt tavaly felgyűlt a jég a McMurdo-szorosban, ami számos problémát okozott. A pingvineknek most jóval nagyobb távolságokat kell megtenniük, hogy elérjék a nyílt vizet, és megesik, hogy a felnőttek nem is érnek vissza időben az élelemmel kicsinyeikhez. A szintén itt található McMurdo Kutatóállomásnak egyelőre nem okoz gondot a több jég, bár az állomás most nem 65, hanem 130 kilométerre található a nyílt víztől, ami némileg megnehezíti az ellátmány célba juttatását. A mostani ütközés ezt a problémát is megoldhatja: ha a jégnyelv letörik, megnyílhat az út a szorosban felgyűlt jég számára.

Nem teljesen biztos egyébként, hogy az ütközés bekövetkezik, a jéghegy sorsa számos tényezőtől, szelektől, áramlásoktól és más erőhatásoktól függ, és az is lehet, hogy ütközés nélkül továbbhalad észak felé, fokozatosan olvadva.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.