Vilma
-7 °C
4 °C

Kakukkszámlálás Nagy-Britanniában

2002.03.07. 17:48
A Brit Ornitológiai Társaság adatai szerint a hetvenes évek óta vészesen fogynak a kakukkok Angliában. A megművelt területeken élő madarak száma 20, az erdős vidékeken élő kakukkok száma pedig 60 százalékkal csökkent harminc év alatt. A madárvédők arra kérik az angol polgárokat, hogy jelentsék a társaságnak, ha kakukkot látnak, vagy hallanak.
Az állatvédők szerint a kakukkpopuláció fogyása több okra vezethető vissza, így betudható annak, hogy a madarak élőhelyéül szolgáló erdők érzékenyek a klímaváltozásra. Emellett az erdős területek felszabdalásával a gazdamadarak száma és a táplálékmennyiség is egyre csökken.

Fészekparazita

A Magyarországon védettnek számító madár leginkább arról ismert, hogy más madarak fészkébe rakja tojásait. "Tápláléka szerint, mely mindenféle, leginkább nagyon kártékony rovarból, hernyóból, még a legszőrösebbekből is áll, a kakukk a leghasznosabb madár" - írja Hermann Ottó - de alább szállítja a hasznot azzal, hogy nagyon megviseli azoknak a kis hasznos madaraknak a fészkelését, akikhez tojásait és annak rendén fiát becsempészte".

Hálátlan mostohagyerek

A kakukktojó minden idegen fészekbe csak egy tojást helyez, mely méretében és színében is hasonlít a fészekben lapuló többi tojáshoz. A kikelő fióka mostohatestvéreinél nagyobbra nő, eleszi előlük az ételt, sőt gyakran ki is veti őket a fészekből.

Mikor jön az afrikai fecske?

Az angol madárvédő szövetség arra kéri a madárfigyelőket, hogy fenológiai kutatásaikhoz küldjenek információkat a kakukkokról. A természeti események időpontját kutató felmérés készítői olyan adatokat is várnak a polgároktól, hogy mikor érkeznek Angliába a fecskék és más vándormadarak, és mikor nyílnak a különböző vadvirágok az ország egyes területein.

Közönséges kakuk (Cuculus canorus L.)
Háta hamuszürke, hasa és combjai fehéresek harántul vonuló barna szinü hullámvonalakkal. Evező- és fehér foltos kormánytollai feketék. Csőre töve és lábai sárgák. A fiatal példányok gyakran vöröses szinüek. Akkora mint a gerle. Hossza 37, szárnyh. 19, farkh. 17 cm. Ismeretes költöző madár, mely "kakuk" kiáltása által az erdőkben és bokros helyeken április hóban a visszatérő tavaszt hirdeti. Szeptemberben melegebb vidékekre vonul.

Forrás: Pallas Nagy Lexikona