Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Kannibálok utódai vagyunk

2006.08.02. 13:49
Újabb bizonyítékot találtak Spanyolországban arra, hogy az ember ősei kannibálok voltak. Főleg gyerekeket és fiatalokat ettek, és nem az éhségüket akarták csillapítani.

Kannibálok kései utódai vagyunk - a legújabb bizonyíték erre a spanyolországi Atapuerco hegyeiben rejtőző Gran Dolina barlangban van, ahol már korábban is találtak több százezer éves ősember-maradványokat. Itt bukkantak rá 1994-ben a Homo Antecessorra, amely mintegy 800 ezer évvel ezelőtt élt. Nemrég újabb maradványokat találtak, és ma összesen száz kövületet tanulmányoztak a paleontológusok - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Főtt hús, velő


Fotó: masker.dk
Az eddigi vizsgálatok alapján bizonyosra veszik, hogy a Homo Antecessor kannibál volt. Nem a saját csoportjához tartozókat ette meg, hanem olyanokat, akikhez máshonnan jutott hozzá, főleg gyerekeket és fiatalokat. Valószínűleg inkább rituálék részeként, semmint éhsége csillapítására fogyasztotta el őket.

A térségben van egy másik jelentős lelőhely is, a Sima de los Huesos, ahol eddig csaknem ötezer emberi kövületet találtak, köztük 30 Neander-völgyiét. Az egyik, meglepően jó állapotban megmaradt koponyáról megállapították, hogy "tulajdonosa" kannibalizmus áldozata lett. Erről árulkodik az, hogy a koponyacsontokon éles eszköz véste nyomok láthatók, a fejről tehát minden bizonnyal lefejtették a húst. Ugyancsak kannibalizmusra utal a velőért széttört csont, vagy a főzésre utaló nyomok: a húst tehát valószínűleg puhítani akarták.

Megették Lucy-t

"Mivel ezek a maradványok legrégibb európai elődeinktől származnak, állíthatjuk, hogy kannibálok leszármazottai vagyunk" - jelentette ki az ásatások vezetője. Kannibalizmus nyomait találták meg egyébként a Lucynak elnevezett több mint 3 millió éves Australopitecus, valamint egy körülbelül 450 ezer éves, Etiópában talált koponyán is.

Az utolsó nép, amely intenzív módon gyakorolta a kannibalizmust, az anasazi volt, amely 800 évvel ezelőtt élt a mai amerikai Colorado állam dél-nyugati részén. A közelmúltban Pápua-Új-Guineában véltek kannibalizmusra utaló jeleket találni, de eddig nem tudták bizonyítani, hogy az emberevés ott is elterjedt szokás lett volna.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.