Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Papírból készült egy angol iskolaépület

2001.10.09. 12:00
Nagyrészt kartonpapír felhasználásával épült fel Nagy-Britanniában egy általános iskola földszintes melléképülete. Az Essex grófságban, Westcliff on Sea településen működő Westborough általános iskola új épületének létrejöttét a brit környezetvédelmi, szállítási és területfejlesztési tárca (DETR) is támogatta.
Az építkezés az után indulhatott meg, hogy a környezetvédelmi tárca idén tavasszal a felhasznált kartonanyagok tulajdonságait feltérképező, egy éven át tartó vizsgálatok eredményei alapján hozzájárulását adta a projekthez.

Újrahasznosítható épület reciklált anyagokból

A Westborough iskolaépületben klubhelység, öltöző, kis főzőkonyha és vizesblokk is helyet kapott. A prototípus épület fejlesztését követően az volt a cél, hogy az iskolát 90 százalékban újrahasznosított anyagokból emeljék, illetve életciklusa végén 90 százalékban reciklálható legyen.

Három papírüzem gyártotta az épület elemeit

A fejlesztőcsapat tagja volt a Buro Happold mérnöki iroda, mely a Cottrell & Vermeulen Architecture építésziroda elképzeléseit valósította meg. Három papírüzem kapcsolódott be az építőanyagok fejlesztésébe, tesztelésébe, illetve gyártotta a kartonlapokat, és -csöveket, melyekből az épületet emelték. A Westborough általános iskola tanulói az építkezéssel párhuzamosan zajló rendezvénysorozatban szintén tanulhattak a projektből.

Az épület kialakítása a karton természetét tükrözi, a déli oldalon bordázatokkal erősítve. Ugyan egyszerűbb lett volna hagyományos dobozépületet emelni, a fejlesztőcsapat úgy érezte, a különleges anyag és a gyártási eljárások lehetőségeit bonyolultabb formákkal mutatják meg.

Tűzvédelem, vízvédelem

A legnagyobb kihívás a karton használatakor a tűz és a víz általi veszélyek kezelése. A vastag kartonpapír meglepően jól tűri a tüzet, a tömör fához hasonlóan, ahelyett hogy gyorsan lángra kapna, csak elszenesedik a felszíne. Egy sor adalékanyag egészítette ki a papírkeveréket, hogy minimálisra csökkentsék a lángok terjedését a kartonlapok felszínén.

Nagyobb kihívást jelentett a víz, mivel nedvesség hatására a karton gyorsan elveszíti a tartását. A falak építése három rétegben történt, hogy kizárják a nedvességet. Újrahasznosított műanyag burkolat adta a külső és a belső takaróréteget, védve a belső magot. A fő hordozóelemeket víz ellen a lehető legellenállóbbra készítették, alkalmazva a csomagolóiparban használatos eljárásokat. A harmadik réteg magának a kartonnak biztosít vízálló képességet. Egy adalékanyaggal ez a bevonat eltávolítható, ha a lemezeket újrahasznosítják.

Az épület ellenáll a diákoknak

A külső felület fizikai sérülésének esélyét is minimálisra csökkentették. Kevésbé igénybevett helyszínen a karton maga is megtenné, de egy iskolában viharosabb behatásokra kell felkészülni.

A tető alátámasztásában kartonból készült csövek is részt vesznek. Gipszkötést helyettesítő sínként és betonoszlopok öntésénél külső tartóformaként a papírcsövek már bebizonyították, hogy jelentős terhelést képesek elviselni.

A tető gerincét fa tartószerkezet adja. Bár ez szentségtörés egy kartonból készült épületnél, ésszerű megoldásként kínálkozott. A projekt legfontosabb célja egy használható iskolaépület készítése volt.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.