Irén, Írisz
6 °C
16 °C

Állatkínzást mérő eszközt fejlesztenek

2006.04.06. 11:30
Olyan mérőeszköz kidolgozásán dolgozik egy brit tudóscsoport, amely kimutatja, milyen mértékben szenvednek az állatok a rajtuk végzett tudományos kísérletek során.

A brit Állattudományi Laboratórium, és a brit kormány Állatkísérleti Bizottságának közös kutatása még folyik. A vizsgálat célja, hogy különböző tudományos kísérletek során elszenvedett fájdalomszinteket állapítson meg. A brit Lordok Házának állatkísérleteket felügyelő bizottsága és a Nuffield bioetikai alapítvány szorgalmazta, hogy a kormány támogasson egy, az állatok szenvedését vizsgáló kutatást, írja a BBC.

Szenvednek

A kutatás jelenlegi szakaszában a brit állatkísérleteket enyhe, mérsékelt, jelentős és osztályozhatatlan kategóriákba csoportosítják. (Utóbbinál az állatnak érzéstelenítőt adnak a kísérlet során.) A kutatás kritikusai szerint a kategóriák felületesek, nem specializálják kellőképpen a kísérleteket, ugyanis a kísérlet lefolytatása előtt végzik el a besorolást, így az állat valódi fájdalmát nem képezi le a megadott szint. A kritikák hatására a kutatócsoport most azon dolgozik, hogy pontosabb szintrendszert dolgozzon ki.

Kitalálják, mennyire fáj

A vizsgálat kezdeti szakaszában a kutatócsoport kérdőíves vizsgálattal mérte fel az állatkísérleteket folytató cégeknél az aktuális gyakorlatot. A megkérdezettek nagy része jegyzőkönyvezi a kísérletek lefolyását, és az állatok szenvedésének szintjét is leírja.

"Összegeztük a különböző rendszerek skáláit, és arra jutottunk, hogy olyan mutatót kell találnunk, amely magába foglalja a kísérlet súlyosságát és az időtartamát is. A kételemű rendszer lényege, hogy az ártalmas hatásokat a szenvedés időtartamával összhangban mérje. Például, ha egy egérnek elkötik az ondóvezetékét, mérsékelt fájdalmat szenved el, rövid ideig, amit viszont egy hosszadalmas időszak követ, nagyon enyhe fájdalommal " - mondta Dominic Wells, a kutatócsoport tagja.

Magyar törvény

Az 1998-as (XXVIII.) állatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezései:

27. §

(1) Az állatkísérlet során felhasznált állatok számát a feltétlenül szükséges mértékre kell csökkenteni. Azt a vizsgálati módszert kell választani, amely előreláthatóan a legkisebb fájdalom okozásával, illetőleg legkisebb élettani, idegi vagy viselkedésbeli károsodás mellett végezhető el.

(2) Az állatkísérletről és az állatot ért beavatkozásról részletes jegyzőkönyvet kell felvenni.

28. §

(1) Az állatkísérletet általános vagy helyi érzéstelenítéssel, fájdalomcsillapítással, avagy más, az idegi megrázkódtatást, fájdalmat, szenvedést vagy az állat károsodását kizáró módszerrel kell végezni, kivéve, ha ezek alkalmazása a kísérleti állat számára nagyobb megterheléssel járna, mint mellőzésük, illetőleg az a kísérlet eredményét értékelhetetlenné tenné.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt módszerek alkalmazása nélkül végzett tartós vagy súlyos szenvedéssel járó kísérlet ugyanazon az állaton ismételten nem végezhető.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.