Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Dolly atyja emberi embriókat klónozhat

2005.02.09. 00:21
A gyógyászati célú klónozásnál az emberi petesejtből eltávolítják a sejtmagot és a páciens testéből származó sejt magjával helyettesítik. Ian Wilmut az idegrendszert megtámadó súlyos betegség áldozatainak sejtjeit klónozná.
Dolly, a klónbárány létrehozója mostantól emberi embriókat is klónozhat. Az erre vonatkozó engedélyt kedden adta ki az illetékes brit hatóság Ian Wilmut genetikusnak.

Gyógyászati célú klónozásra Nagy-Britanniában ez lesz az első példa azóta, hogy Newcastle-ben dolgozó kutatók 2001-ben inzulint termelő sejtekkel kezdtek kísérleteket.

Előjönnek az őssejtek

A gyógyászati célú klónozásnál az emberi petesejtből eltávolítják a sejtmagot és a páciens testéből származó sejt magjával helyettesítik. A petét ezt követően mesterségesen stimulálják, hogy az embrió tovább fejlődhessen.

Ebből a kutatók aztán őssejteket próbálnak kinyeri, amelyek egyik lényeges tulajdonsága, hogy az emberi test bármely sejttípusává képesek fejlődni.

Stephen Hawking betegsége

Roslin intézetben dolgozó Ian Wilmut és Christopher Snow, a londoni pszichiátriai intézet kutatója azt tervezik, hogy az idegrendszert megtámadó súlyos betegségben, amiotróf laterális szklerózisban szenvedő betegek sejtjeit klónozzák.

A testi sejtekből kitenyésztett embriókon a kutatók azt vizsgálják majd, hogyan fejlődik ki a betegség. A fenti kórban szenved például Stephen Hawking fizikus, aki évek óta mozgásképtelen, és már beszélni sem tud, az agya viszont kitűnően működik.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.