Vilma
-7 °C
4 °C

Klónozott malacok születtek

2001.04.11. 21:03
Megszülettek a világ első klónozott malacai - jelentette be szerdai közleményében a PPL Therapeutics, ugyanaz a skót vállalat, amely Dolly bárányt klónozta. A világon első alkalommal e cég tudósai külső genetikai jelzőt juttattak az öt malac mindegyikének DNS-állományába. A tavaly bejelentett malacklónozáshoz képest az újdonság az, hogy a kis emlősök ezúttal genetikailag módosított sejtekből kiindulva jöttek létre.
A skót kutatók munkája előrevetíti a tudomány jövőjét: elképzelhető, hogy hamarosan génsebészeti beavatkozással előállított (transzgenikus) disznószervekkel segíthetnek szervátültetésre váró betegeken.

Az első, genetikailag módosított sejtekből klónozott malacok
fotó: EPA
A szervátültetésnél a legnagyobb problémát mindig az okozza, hogy az emberi szervezet nem fogadja be könnyen az átültetett szervet, és a fertőzés veszélye is számottevő. Ezt elkerülendő a kutatók steril körülmények között tenyésztett disznókkal, illetve laboratóriumi "lombikmalacokkal" próbálkoznak.

A génmanipulált malacoknak az a legnagyobb előnyük, hogy a génsebészek emberi géneket tudnak beültetni a születendő egyedek DNS-láncolatába, s ez nagyban elősegíti, hogy az emberi szervezethez még inkább hasonló felépítettség malacok szülessenek. (Bármennyire meglepő, az ember és a malac között jelentős fiziológiai hasonlósságok mutathatók ki.) Felmérések szerint az emberek erkölcsileg is elfogadhatóbbnak tartják "transzgenikus" disznók szerveinek emberekbe való beültetését, mint például majmokét.

Alan Colman, a PPL tudományos kutatásért felelős igazgatója szerint a génmanipulált kismalacok születéséhez kapcsolódó tudományos kísérletek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a skót vállalat olyan "transzgenikus" disznókat hozzon létre, amelyeknek veséje, szíve, illetve egyéb szervei átültethetők lennének emberekbe is. Colman szerint a laboratóriumi kísérletek négy-öt éven belül elkezdődhetnek.

A sikeres próbák ellenére számos kutató aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a génmanipulált disznók szerveinek transzplantációja esetén az emberi szervezet állati vírusokkal fertőződhet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.